Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Samhälle |

Mobilförbud är ingen mirakelkur

Skoltrött elev med mobil i klassrummet. Foto: Henrik Montgomery/TT

År 2021 planeras en ny lag som innebär mobilförbud i den svenska skolan. Det är en lag som ligger helt i linje med utvecklingen i Europa, där både vänster- och högerregeringar har argumenterat för att införa mobilförbud i skolan. Men effekterna är inte givna, skriver Björn Tyrefors, docent i nationalekonomi som forskat om hur mobilförbud påverkar skolresultaten.

Av Björn Tyrefors | 20 augusti 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 5 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Politiker världen över månar gärna om skolan. Då är det alltid lockande att föreslå relativt billiga policyåtgärder. Att framstå som dådkraftig, utan att behöva tillföra mer resurser, är förstås frestande. Det kan vara förbud mot specifika mössor med skärm – eller skärmförbud av annat slag.

Men vad grundar man dessa förbud på? Skolforskning som baseras på experimentell eller kvasiexperimentell metod visar att förbättringar i skolan, i synnerhet förbättringar hos socioekonomiskt svaga grupper, oftast är förknippade med kostnader. Förbättringar som enligt forskningen ger goda resultat är exempelvis längre skoltid, mindre klasstorlek eller än mer ambitiösa program med stödundervisning, skolhälsa, hygglig mat och de bästa lärarna.

Läs mer Visa mindre