Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Hantverkarna, polisen och mitt hem som brottsplats

Det byggföretag som författaren anlitade för en lägenhetsrenovering, rev en bärande vägg och gjorde hål på en vattenledning. Dessutom förvarades stöldgods i lägenheten, något som polisen inte tycktes ta på allvar. Foto: Ludde Hellberg.

Vad säger det om ett samhälle när det är näst intill omöjligt att göra rätt, både som konsument och som medborgare? Det frågar sig Ludde Hellberg, vars lägenhet i centrala Stockholm förvandlades till en brottsplats mitt under den pågående renoveringen.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ludde  Hellberg | 12 mars 2021
Ludde Hellberg är undersökande journalist och Kvartals vd.
Profil Inlästa texterLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I vintras köpte min fru och jag en lägenhet med stort renoveringsbehov. I jakt på kompetenta hantverkare lade vi ut förfrågningar på två olika byggsajter, vilka hävdar att företagen som lämnar offerter där är kontrollerade och certifierade enligt konstens alla regler. Självklart litade vi inte blint på dessa utfästelser, utan gjorde själva gedigna bakgrundskontroller av alla som hörde av sig. Jag läste recensioner, gick igenom årsredovisningar, verifierade försäkringsnummer, kontrollerade våtrumscertifikat och undersökte om bolagens ägare tidigare gjort konkurser eller haft skulder hos Kronofogden. Som journalist gör jag ofta den typen av bakgrundskontroller, och jag vågar gissa att jag är mer noggrann och försiktig än de flesta som anlitar hantverkare på den svenska marknaden. Mer noggrann och försiktig än vad man borde behöva vara.

Vi gjorde bakgrundskoll

För en månad sedan drog så renoveringen igång. Firman vi anlitade för rivningsarbete fick vi göra oss av med efter fyra timmar. Allting skulle plötsligt bli mycket dyrare än vad som offererats – väggarna var för stora, dörrarna för små, hissen för liten och trapporna för många. Att riva ett par väggar och ett kök var så oerhört komplicerat att det var tveksamt om det överhuvudtaget gick att göra, kanske var det bättre att helt enkelt låta bli? Säkert en framgångsrik förhandlingstaktik mot somliga.

Läs mer Visa mindre