Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Mellan dig och mig

”Min sambo och jag vill bo på olika platser”

Foto och illustration: Kvartal

Jag och min man är mitt i småbarnsåren och kan inte enas om var vi ska bo – och ska nu flytta igen till något som kan bli en dålig kompromiss. Vad gör jag med min hemlängtan till det som i flera år varit mitt paradis?

Det undrar veckans brevskrivare. Läs här vad Anna-Karin Wyndhamn svarar henne.

Av Anna-Karin Wyndhamn | 23 januari 2025
Anna-Karin Wyndhamn är forskare och skribent.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Hej Anna-Karin!

Hur gör man för att bestämma boplats när man vill olika? Och hur sörjer man en plats?

Jag lever i en parrelation med två små barn. De ”värsta småbarnsåren” säger de som levt längre. För några år sedan flyttade vi från den storstadsregion vi är uppvuxna i till en mindre ort en bra bit bort, där vi inte har någon anknytning. Det har varit tufft bitvis och vi har haft vår beskärda del av otur dessutom. Vi flyttade utifrån min lockelse; jag fick ett väldigt bra jobberbjudande. Det fanns hos oss en gemensam vilja att prova något nytt. Men det har varit tufft att vara långt ifrån etablerade sociala nätverk och familj.

Huset vi bor i har krånglat på alla möjliga vis. Min pappa, en stor stöttepelare för oss, dog efter en kort tids sjukdom. Orken har brustit massor av gånger. Och medan jag har känt glädje och fått tillhörighet till vår nya plats, har min partner mer och mer längtat tillbaka till stället vi kommer från. Han vill till våra gamla vänner och sådant som man tidigare fyllde livet med. Aktiviteter och upptåg som fordrar barnvakter och egentid. Mentalt har vi dragit åt olika håll. Jag vill ta mig an livet på denna nya plats, och det gamla vill jag inte tillbaka till. Han vill återvända och återfå sådant som han förlorat.

Nu står vi vid ett vägskäl. Jag trivs på denna plats, har hittat ett hem och funnit ro, men min partner känner inte samma. För honom är avståndet till nära och kära för långt och tillvaron för tråkig. Så nu ska vi flytta igen. Vi har hittat ett alternativ som mycket väl kan bli bra för alla, men likväl kämpar jag med min hemlängtan till de vänner, vyer, arbete, kolleger, aktiviteter som jag sätter värde på här. Vårt gemensamma hem var min plats. Så hur gör man när man vill olika och hur kompromissar man om sådant här? Och hur sörjer man en plats som man lämnat?

Tar tacksamt emot din klokskap i detta.

Hälsningar,

 J.


Kära J,

Kanske är det Verner von Heidenstams dikt om längtan till stenarna och marken där en viss tid i livet utspelade sig som fått oss att tro att en fysisk plats skänker sinnesfrid. Han skrev:

Jag längtar hem sen åtta långa år.
I själva sömnen har jag längtan känt.
Jag längtar hem. Jag längtar var jag går,
– men ej till människor! Jag längtar marken,
jag längtar stenarna där barn jag lekt.

August Strindberg hånade Heidenstam för andefattigt och repetitivt tjat om jord och grus, men de allra flesta har någon gång erfarit en krusning av sådan hemlängtan som beskrivs på de fem raderna. Ni känner den också, fast på olika sätt.

Det händer att jag i drömmen återbesöker ställen, hus och specifika rum som jag inte haft tillgång till på flera decennier. När jag sover är jag där igen. Men min dröm är ingen exakt avbildning av platserna, snarare är de bilder som min hjärna matar fram nattetid, sammansmältningar av sådant som jag erfarit under en fas i livet som jag förknippar med ett visst ställe och ett särskilt tillstånd. Det som stiger ur mina drömmar är ett koncentrat av alla känslor som jag knyter till en tid och en plats. När jag vaknar och känner saknad efter den där platsen, är det en slags förhöjd, närmast utopisk version av det förgångna jag längtar efter: de enkla, obekymrade och långsamma barnaåren. Tillvaron som din partner tror återuppstår om ni flyttar tillbaka är en chimär skapad på samma sätt. Platsen finns bara inom honom, som ett minne och en fantasi.

Jag tror därför att ni delvis tolkar er respektive längtan fel. Den handlar inte om geografi, avstånd eller en specifik adress, utan om ett förlorat tillstånd och tappad gemenskap. I ditt fall längtar du efter känslan knuten till de förväntningar och förhoppningar som följde av att ni tog ett språng och vågade er bort. I det läget, då allt var nytt, fanns mod och enighet; ert familjeäventyr tog sin början. När din sambo började rikta sin längtan tillbaka hem, tömdes denna drömballong på syre. Tillståndet och känslan som han i stället söker finns i en förflutenhet som inte är möjlig att återskapa. När du skriver att sambon önskar flytta hem för att få tillgång till barnvakt och egentid, undrar jag om det i själva verket är sitt vuxenansvar han söker fly. Om så är fallet är det dags för pappan i familjen att mogna snabbt, inte regrediera till egocentricitet som bara en tonåring kan komma undan med. Här kan du ställa frågan på sin spets: Är han med er eller med sig själv?

Du frågar mig hur familjen ska ta sig vidare. Var ni än sätter ner bopålarna, ansträng er att där knyta kontakt med människor i nejden. Bryt er isolering genom att ta gemensamt initiativ till umgänge också utanför den gamla kretsen. Den nya adressen bjuder andra vyer, arbetsuppgifter, kolleger och aktiviteter. Ge er raskt i kast med att pröva dessa tillsammans och gör det utan att ideligen jämföra med det ni nyss eller för länge sedan har lämnat bakom er. Rikta in er på livet som pågår, i stället för att älta en drömversion av det som varit eller inte blev. Det förflutna kommer aldrig någonsin igen, hur ni än gör och var ni än bor.

Se er inte som drabbade, utan privilegierade. Ni har två små liv att sörja för. Vad ni just nu tillsammans skapar i vardagsrutiner, festtraditioner, utflykter och lek ger era barn stenarna och marken som Heidenstam skrev om. Det är en nåd ni fått.

Det är inte de värsta åren som ni har framför er, utan de allra bästa. Jag avundas er.

Vänliga hälsningar,

Anna-Karin

Vill du också ställa en fråga till Anna-Karin? Den kan handla om livet i det stora och i det lilla: om kärlek och ensamhet, vänskap och konflikter, livsval, städning, lögner och sanningar – eller något helt annat.

Skriv ett brev till Anna-Karin

 

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.