Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Miljöframgångarna som ger hopp för klimatet

Skogsdöden var ett stort problem på 1980-talet som åtgärdades genom rening av bränslen, bättre förbränningsteknik och internationella konventioner. Foto: Torbjörn Andersson / EXP / TT

Är det industrin och avancerad ny teknik som utgör hoppet i klimatfrågan idag? Carl-Axel Fall, miljöjournalist och tidigare chefredaktör för Naturskyddsföreningens tidning, letar efter hopp och finner att miljörörelsen inte längre har monopol på frågan. Han ser också att miljöpolitikens historia rymmer många framgångar som kan inspirera. Klimatfrågan väcker ångest och kan skapa ett ”apokalypsens ombonade mörker”. Men det finns en paradox i att pessimism också kan vändas i en positiv kraft.

Av Carl-Axel Fall | 5 december 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 16 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Året är 2009. Tusentals aktivister har rest till Köpenhamn för att demonstrera vid FN:s klimatmöte. Trycket är hårt, såväl från gatan som i kongressalen. Nicholas Stern, världsbankens man, är på plats och levererar sitt budskap: Det är billigare att åtgärda klimatutsläppen nu än att vänta. Förväntningarna på ett genombrott för en tuffare klimatpolitik är höga.

Men mötet slutar i oeniga länder och utan förpliktigande avtal. Som chefredaktör för Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur känner jag mig nära händelserna. Misslyckandet ger många tårfyllda ögon och slokande huvuden i min omgivning. Jag dras med. Nedåt.

Det tog sex år till innan ett bindande klimatavtal uppnåddes i Paris. Det avtalet har fått världens länder att formulera visioner och planera för minskade utsläpp, men växthusgaserna i atmosfären fortsätter att öka1.

Miljöhistorien kan vara ett motmedel mot mörkret

Läs mer Visa mindre