Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Militärt paradigmskifte i EU – kommissionen vill rusta upp

EU-kommissionen har lagt fram en ny europeisk försvarsstrategi. Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT.

EU-kommissionen lägger idag fram en långtgående försvarsstrategi som ger unionen nya maktbefogenheter. Nu väntas motstånd från medlemsstaterna. 

Av Louise Lennartsson | 5 mars 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Europa har inte varit väl rustat för ett krig i närområdet. Bara att producera tillräckligt mycket ammunition till kriget i Ukraina har visat sig vara en svår uppgift för EU:s medlemsstater. Men nu kan perioden av ett ”avmilitariserat Europa” vara på väg mot sitt slut, skriver Politico.1

Nyligen lade EU-kommissionen fram en ny europeisk försvarsstrategi tillsammans med en subventionspott på 1,5 miljarder euro under benämningen ”försvarsinvesteringsprogrammet”. Om medlemsländerna går med på förslaget kommer det att markera slutet på den period av krympande militärutgifter som varat sedan kalla krigets slut.

Ingen gemensam armé – än

Den nya försvarsstrategin handlar inte om att bygga upp en europeisk armé – sådana förslag är mycket kontroversiella inom unionen. Det handlar i stället om att fokusera på försvarsindustrin och den inre marknaden. ”Europa måste vara förberett för krig, och eftersom det är en ekonomisk union bör vi koncentrera oss på försvarsindustrin”, sa EU-parlamentarikern Riho Terras till Politico.

EU-kommissionens förslag är ändå långtgående. Bland annat innebär det att EU-länderna ska bygga upp ett vapenlager, göra det lättare att sälja vapen och ta civil industri i anspråk i händelse av kris.

Kommissionen väntar sig motstånd från medlemsstaterna. ”Vi kommer att ha en hel del att förklara, och vissa saker kanske inte hamnar exakt där vi ville”, sa en EU-tjänsteman till reportrar förra veckan. Samtidigt utesluter inte bedömare att ännu mer långtgående förslag, som någon form av europeisk armé, kan bli aktuella om en inte alltför avlägsen framtid – till exempel om Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet i höst.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.politico.eu/article/peace-dividend-dead-brussels-plan-war-ukraine-eurobonds-thierry-breton/

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.