Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Migrantflyg till Rwanda: Så kan Sunaks planer stoppas

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger att migrantflygen kan börja om 10-12 veckor. Foto: Toby Melville/TT/AP

Efter två års motstånd har Storbritannien slutligen klubbat lagen om att skicka asylsökande till Rwanda. Men planerna kan stoppas av Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter – igen.

Av Isabel Wedholm | 23 april 2024
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Tidigt på tisdagsmorgonen klubbade det brittiska parlamentet igenom lagförslaget om att skicka asylsökande till Rwanda. Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak lade fram förslaget för två år sedan, och har sedan dess mött hårt motstånd från ett flertal håll. Nu uppger Sunak att de första migrantflygen ska lyfta redan till sommaren, men den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) kan stoppa flygningarna igen, rapporterar The Times.1

Lagförslaget går ut på att avskräcka migranter från att korsa Engelska kanalen och stoppa flyktingsmuggling. Premiärministern säger att regeringen har reserverat 2 200 förvarsplatser och börjat chartra flygplan för att säkerställa att flygningarna kan börja om 10-12 veckor. Planen är att flygen ska ta asylsökande till Rwandas huvudstad Kigali varje månad.

– Just nu är vårt fokus att få flygen att lyfta, och jag är tydlig med att vi inte kommer att låta något komma i vägen för oss att göra det och rädda liv, säger premiärministern.

Sunak menar att lagen är förenlig med internationell lag. Men både ECHR och FN har uppmanat Storbritannien att stoppa planerna på deportation av asylsökande till Rwanda. Senast 2022 stoppade ECHR migrantflygen och FN varnar för att hanteringen kan strida mot mänskliga rättigheter.

Rättsliga åtgärder nästa vecka

Redan nästa tisdag kan brittiska ministrar ställas inför rättsliga åtgärder. FDA, ett fackförbund som representerar högt uppsatta tjänstemän, förväntas sammankalla sin verkställande kommitté under måndagen. Facket kommer då sannolikt att inleda en rättslig granskning redan följande dag, vilken handlar om att tjänstemän uppmanas att bryta mot internationell lag om de ignorerar ECHR:s tillfälliga beslut.

Tidigare har Sunak hotat med att Storbritannen kan lämna Europakonventionen om ECHR stoppar planerna.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.thetimes.co.uk/article/rwanda-bill-rishi-sunak-house-lords-peers-rw78c9vb8

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.