Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Samhälle |

Meritokrati: Idén som förändrade världen

Meritokrati. Inom vissa idrottsgrenar är meriter enkla att mäta. Fikadu Teferi från Etiopien vinner Stockholm marathon 2021. FOTO: Christine Olsson/TT

Idén om att individuell duglighet ska styra rekryteringar tog form i Nordvästeuropa för ett par hundra år sedan. Tanken var ny och revolutionerande. Men idag har principen börjat ifrågasättas allt mer, skriver Henrik Höjer.

Av Henrik Höjer | 10 november 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 7 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Den 1 juni 1676 förliste regalskeppet Kronan under slaget vid Ölands södra udde. Hon kantrade, och i och med detta antändes krutdurken varvid en stor explosion skadade förskeppet. Kronan var ett av världens största krigsfartyg, och 800 man och 100 kanoner följde henne i djupet.

Den högadlige generalamiralen Lorentz Creutz (1615–1676) – som själv drunknade vid haveriet – fick skulden för förlisningen, som troligen berodde på en för hastig vändning i för hårt väder med ett för dåligt barlastat skepp. Efterhand konstaterades att Kronan borde ha stängt sina kanonportar och minskat segel inför vändningen. Samtidigt var Creutz troligen inte ensam om ansvaret – men många sjöofficerare i den svenska flottan var adelsmän utan större sjövana.

Läs mer Visa mindre