Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Medicinska sekreterare kan avlasta läkarna – och rädda liv

Svenska läkare ägnar nästan hälften av sin arbetstid åt andra uppgifter än att behandla patienter. Fler medicinska sekreterare skulle kunna avlasta dem och förbättra vården. Foto: Maskot/TT.

Medicinska sekreterare, som tidigare kallades läkarsekreterare, har på tio år blivit avsevärt färre. Samtidigt som läkarna sköter allt mer administration, skriver Nuri Kino som tidigare själv arbetat i detta yrke. Under pandemin ligger man nu månader efter med utskriften av journaler.

Av Nuri Kino | 16 februari 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 10 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Svenska läkare tvingas lägga ned nästan hälften av sin arbetstid på andra uppgifter än att möta och behandla patienter.1 Flera läkare som jag talat med säger att situationen är ohållbar och att det går ut över patientsäkerheten.

Förändrad roll

Medicinska sekreterare är inte en självklar del av vårdteamet som de var för tio år sedan. Tidigare satt de på själva avdelningen eller mottagningen. Men på till exempel Södertälje sjukhus sitter de numera för sig själva, i ett och samma rum. De är segregerade från resten av personalstyrkan. Deras arbete mäts dessutom i antalet tecken de skriver.

De ska skriva 2 500 tecken i timmen. På andra sjukhus i regionen ser det annorlunda ut. På Aleris på Sabbatsbergs sjukhus är de en del av vårdteamen och finns placerade på avdelningarna.

”Vi är som robotar, många av oss orkar inte, det är inte en human arbetssituation”, säger Susanna Wetell medicinsk assistent på Södertälje sjukhus.

Läs mer Visa mindre