Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Massarbetslösheten: Lösningar finnes, intresse saknas

Brist på personal är en orsak till köerna på Arlanda. Sverige har både hög arbetslöshet och stor brist på arbetskraft. Foto: Fredrik Varfjell/TT

Arbetsmarknadsfrågor ligger lågt på väljarnas- och partiernas topplistor inför det stundande riksdagsvalet och målet om Europas lägsta arbetslöshet verkar vara begravt av regeringen, bortglömt av oppositionen och därtill ouppnåeligt. Det är en farlig situation – den allmänna prognosen med sjunkande arbetslöshet kan lätt ändras när räntehöjningarna för att stävja inflationen börjar bita, menar Jonas A Eriksson.

Av Jonas A Eriksson | 11 juni 2022
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
ProfilLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
”IQ – kan räkna upp till hundra!” När Magnus Ugglas låt ”IQ” kom på 1980-talet var den rådande åsikten att framtiden tillhörde de högutbildade medan arbetslöshet och låg status var ödet för resten. Hånet mot dörrvakter speglade tidsandan. Men spola fram till nutid och det råder skriande brist på säkerhetsvakter och andra med praktiska utbildningar. Yrkesarbetare har i många fall bättre lön än de med lång och dyrbar högskoleutbildning. Arbetslösheten är nu den lägsta på decennier för västvärlden som helhet, men i Sverige biter sig arbetslösheten fast på över 7 procent när kvalifikationerna hos arbetslösa inte möter kraven som de lediga jobben kräver. Vem var det som var smart egentligen? 

Läs mer Visa mindre