Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun4 juni 2021

Manne Gerell om att vi kan ha passerat en tipping point

Laddar ...
Sverige har gått upp i topp i Europa vad gäller dödligt skjutvapenvåld. Och på bara två dagar sköts ytterligare tre personer ihjäl i utanförskapsområden i Göteborg och Stockholm. Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, tror att vi har passerat ett slags "tipping point" när det gäller de grovt kriminella nätverken. Men Manne Gerell tror ändå att det är möjligt att begränsa de kriminella gängens allvarliga hot mot samhället.

Fler avsnitt

Fredagsintervjun9 december 2022

Det är som små Ryssland fast här i Sverige

Laddar ...
Författaren och regimkritikern Liza Alexandrova-Zorina har som journalist och författare riktat sökarljuset mot ett nästan okänt parallellsamhälle i Sverige. – Det är som små Ryssland här i Sverige. Detta skuggsamhälle är helt ryskspråkigt, och många här far mycket illa. Liza Alexandrova-Zorina, som själv var nära att bli utvisad nyligen, är starkt kritisk till det svenska Migrationsverket.

Fredagsintervjun2 december 2022

Det stora problemet är om man börjar självcensurera

Laddar ...
Jan O. Jonsson är sociologen som undersökt integrationen på djupet. Vad skiljer och förenar ungdomar med svensk och utländsk bakgrund? I en omfattande studie har han och hans kolleger analyserat synen på allt från sex till våld. Och hur ser ungdomar på framtiden?

Fredagsintervjun25 november 2022

Det var några som aldrig accepterade att hon blev vald

Laddar ...
Nyamko Sabuni lyckades inte läka såren i de splittrade Liberalerna. Nu stormar det även kring den nye ledaren Johan Pehrson. ”Brun sörja” har han kallat samarbetspartiet Sverigedemokraterna. Juno Blom var partisekreterare och känner dem båda. Nu berättar hon för första gången om sina upplevelser. Juno Blom vill sätta sakfrågorna främst och ser likheter mellan januariavtalet och Tidöavtalet. Men kan ett parti verkligen ignorera väljare som flyr? Och vilket ansvar har Liberalerna gentemot de nya väljarna från höger?

Fredagsintervjun18 november 2022

Ibland måste man smutsa ner händerna

Laddar ...
Liberalerna är trots sin blygsamma storlek ett parti som länge varit tydligt splittrat i två falanger – med åtskilliga stormar som följd. Mats Persson tillhör det vinnande laget som velat att partiet ska stå tydligt på den borgerliga sidan, även om kostnaden är ett nära samarbete med Sverigedemokraterna. Nu tronar doktorn i ekonomisk historia från Lunds universitet högst upp i utbildningsväsendets hierarki. Hur vill han använda makten över högskolor och universitet? Och vad innebär det paradigmskifte som den nya högerregeringen så ofta talar om på det området?

Fredagsintervjun11 november 2022

SD lär sig Regeringskansliet så de kan ta över 2026

Laddar ...
Lena Hallengren är efter valförlusten Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och riktar hård kritik mot Ulf Kristerssons regering för det som hon beskriver som brutna vallöften. Hon säger att Sverigedemokraterna inte kommer att nöja sig med att vara stödparti till en borgerlig regering och nu får de lära sig hur Regeringskansliet fungerar ”så att de kan ta över 2026”. Lena Hallengren försvarar både Stefan Löfvens och Morgan Johanssons ord om faran med SD:s inflytande, men understryker att den nya regeringen har demokratisk legitimitet.
Fler avsnitt