Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Kultur |

Kön är inget påhitt som vi kan göra oss av med

Foto: Unsplash

Mäns våld mot kvinnor måste vara en angelägenhet för varje anständig människa. Teser om att könen är sociala konstruktioner som helt enkelt kan avskaffas är inte till hjälp. Vad som krävs är en bättre förståelse för hur människans evolutionära arv växelverkar med våra sociala normsystem. Det skriver hjärnforskaren Markus Heilig – aktuell inom kort med nya SVT-serien ”Från savannen till Tinder”, där han med Belinda Olsson undersöker medfödda skillnader mellan kvinnor och män.

 

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Markus Heilig | 11 augusti 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • Människan bär med sig 300 000 år av evolutionär historia, och behöver förstå de biologiskt grundade tendenser denna historia utrustat oss med.
  • Sociala normer både springer ur vår biologiska natur, och är samtidigt vårt främsta redskap för att hantera biologin när miljön förändras i snabb takt.
  • Förmoderna normer fortlever i stora delar av världen. De bejakar en patriarkal ordning, och det våld mot kvinnor denna resulterar i.
  • Moderna västerländska demokratier har utvecklat normsystem – inklusive manlighetsnormer – som väsentligen bryter med vår historia av patriarkat.
  • Män som utöver våld mot kvinnor i dessa samhällen följer inte manlighetsnormer. De bryter mot dem, ofta under inflytande av alkohol eller psykiska störningar.

 

I jämställda Sverige dödas årligen 15 kvinnor av en närstående man. Många fler misshandlas. Detta är en fråga som varje människa måste göra till sin. Men jag är orolig att tendenser i tiden motverkar en lösning.

Här är en vanlig bild av problemet: Människor föds lika i flertalet väsentliga avseenden. Efterhand delar de av kulturella skäl in sig i mer eller mindre godtyckliga kategorier. Två sådana är ”män” och ”kvinnor”. Den ena kategorin kan lätt utveckla ”toxisk maskulinitet”, som gör att medlemmarna blir ett dödligt hot för den andra. Bara om könskategorierna upphör kommer problemet att göra det. Det kan uppnås genom att uppväxande människor får lära sig att kön är ett påhitt vi bör göra oss av med.

Denna berättelse om könet kan te sig tilltalande, därför att den ofta kopplas till mål som i sig är önskvärda: mångfald, jämlikhet och kvinnofrid. Men naturen struntar i moralen. Den bara är.

Läs mer Visa mindre