Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Man lever bara i 122 år

Den människa som levt allra längst, Jeanne Calment, är på bilden 120 år gammal. Hon blev 122 år. Foto: Jean-Paul Pelissier/TT

Hur gamla kan vi bli? Världens äldsta människa blev 122 år, och sannolikt blir vi inte mycket äldre än så. Mycket talar för att ärftliga faktorer är överskattade, och att vår livsstil spelar en stor roll för hur gamla vi blir. Medicinprofessorn och läkaren Johan Frostegård reder ut hur länge vi kan leva, och ger några tips på hur vi kan öka chansen att få leva ett långt liv.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Johan Frostegård | 11 mars 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 10 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Världens äldsta person blev 122 år gammal.

Troligen kommer vi inte bli så mycket äldre, även om medelåldern ökar.

Den återstående medelåldern för de som fyllt 100 år har länge legat still.

 

Vår tid är utmätt, på denna jorden åtminstone, men varför är det så – och kan vi göra något åt det? Medellivslängden har ökat under lång tid och fortsätter att öka, med något undantag. I Sverige ligger den idag på drygt 84 år för kvinnor och knappt 81 för män. I USA har man helt nyligen börjat bli varse en minskning i livslängden; om detta är en trend som kommer till andra länder också återstår att se. Ett vanligt missförstånd är att vi förr i världen bara blev drygt 30 år. I själva verket blev många rätt gamla både under jägar- och samlartiden och i bondesamhället – men dödligheten under livet var högre, inte minst i barndomen och ungdomen. Även om medellivslängden var låg, så var den förväntade livslängden om man väl överlevde sina barndomsår rätt så hög.

Läs mer Visa mindre