Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Man får bete sig dåligt med sitt barn

Illustration: Hans von Corswant.

Det går att fly från sina barn, genom mobilen eller jobbet, men det går också att fly in i dem, likt kvinnorna på de neurotiska föräldraforumen. Anna Axfors läser nya föräldraskapsböcker, undrar om vi inte behöver vända oss inåt mot oss själva i stället för till experterna.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Anna Axfors | 26 november 2022
Anna Axfors är poet, kulturskribent och författare.
Profil Inlästa texterLästid 10 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Jag har under mina fyra år som mamma varit fixerad vid att vara en närvarande sådan. Jag har skrivit en bok om det som heter En dag i öknen, och relationen mellan närvaro och frånvaro, vad det är, hur och varför man skapar det, upptar fortfarande mycket av mina tankar. Och ibland tänker jag på Ann Heberlein som i en artikel1 uppmanade skribenter som mig att ta vara på barnåren, för intellektuell kan man vara senare. Men vi, 80- och 90-talisterna, är högst medvetna om att det finns mer i livet än att jobba, och att omvårdnad bör anses lika mycket värd som karriär.

Anna Bergengren skriver i ETC2 om hur hon som gravid läser Agnes Wolds populära Praktika för blivande föräldrar och blir besviken över en bok “där lönearbete ges så hög status, och kroppen och känslorna så låg”. Vi är en generation som försöker integrera biologin i våra liv igen, efter ett 1900-tal då modernitet och teknikpositivism dominerade och genomsyrade även familjelivets konstruktion..

Läs mer Visa mindre