Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Metoo och biologin: Män är kulturella djur

Foto: Mostphotos
Av Patrik Lindenfors | 9 maj 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 18 minSkärmläsarvänlig
I korthet
  • Det finns en latent benägenhet till våldsanvändning hos alla människor, men vissa har närmare till våld. Våldsbenägenhet är av evolutionära skäl mycket mer närvarande hos män än kvinnor.
  • Bland andra däggdjur finns samma tydliga mönster: hannar använder mer våld än honor, särskilt mot andra hannar.
  • Sexuellt våld är nästan uteslutande ett manligt brott mot kvinnor. Men majoriteten av män är inte våldsamma eller våldtäktsmän.
  • Tendensen att använda våld för sex varierar kraftigt mellan olika platser, tider och situationer. Detta bekräftas av FN-statistik som vissar stora skillnader mellan olika länder.
  • Sociokulturella förklaringar av våldtäkter är centrala – det är sådana faktorer som förändrat attityderna till övergrepp. Det är också sociokulturella faktorer som är orsaken till att våldtäkter är vanligare under vissa tidsperioder, på vissa platser och i vissa situationer.
Metoodebatten har rasat i månader – men den är ofullständig utan evolutionsbiologiska insikter om manlighet, våld och sexualitet. Ändå är det attitydförändringar som är avgörande för att bekämpa övergrepp. Det kräver att man tar hänsyn till kunskap om hur sexuellt våld varierar mellan olika länder, tider och situationer, konstaterar evolutionsbiologen Patrik Lindenfors.

Boys will be boys. Meningen rymmer en avgrund av betydelser, grundad som den är i århundraden av uppgivna observationer av oräkneliga pojkars beteenden. Frasen rymmer inte bara en deskriptiv aspekt, att ”pojkar gör så”, utan även en normativ: ”låt dem hålla på”.

Efter #metoo-kampanjen, när väldigt många kvinnor visar sig ha vittnesmål att lämna om allt från obehag och trakasserier till regelrätta övergrepp och våldtäkter så känns ”låt dem hålla på” som ett sällsynt dåligt ställningstagande. Med undantag för en del misogyna män verkar vi i stort överens: Detta är inte ok. Män som

Läs mer Visa mindre