Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

M-toppar oberörda av SD:s framryckning

Blir M större eller mindre än SD? Foto: BARDELL ANDREAS/Aftonbladet /TT

Efter nya opinionsmätningar har Ulf Kristersson i veckan pressats av journalister om vad som händer om SD blir större än M i riksdagsvalet. Kvartals Cecilia Garme ringer runt bland ledande moderater som låter förvånansvärt obekymrade.

Av Cecilia Garme | 2 september 2022
Cecilia Garme är politisk journalist, moderator och fil dr i statsvetenskap.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Antag följande. De sista rösterna har räknats och högerblocket säkrar riksdagsmajoritet med 175 mandat mot vänsterblockets 174. Champagnen flödar på Moderaternas valvaka på Clarion Sign på Norra Bantorget. Men den har en enerverande bismak av stall och svavel. SD har sprungit förbi på upploppet och M är nu inte längre Sveriges näst största parti. Går jorden under?

Ulf Kristersson har de senaste dagarna pressats i flera intervjuer och svarat som om detta över huvud taget inte kan hända. (”Du bor ju på en annan planet!’, till Expressens reporter 31/8). Men i det tysta har många ledande moderater inte bara accepterat tanken. De verkar direkt oberörda.

– Du kommer troligtvis aldrig få någon att säga det on the record. Men det är viktigare för oss att vår sida får över 50 procent, än att vi blir näst största parti säger en moderat i ledande ställning. Personen har god insyn i de interna diskussionerna i ledningen.

– Det kan variera mellan personer vad man tycker förstås, men egentligen är det rätt självklart. Vårt mål är att nå majoritet. Att förbli större än SD, men ändå bara få 49 procent av rösterna totalt, är det ju ingen vits med.

En annan M-topp med stort ansvar säger:

– Så länge vi kan byta regering så är frågan inte alls viktig, Ulf kommer ändå bli statsminister, det spelar ingen roll om SD är större.

Åsikten förekommer också på den kommunala nivån.

– Om SD blir större? Det är inget problem så länge Ulf blir statsminister, säger Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

Den riktiga fronten mellan blocken går nu mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna…

En av toppmoderaterna vittnar om frustration i partiet över att siffrorna inte stiger när hela valrörelsen handlar om Moderaternas profilfrågor: lag och ordning, energi och invandring. Men också om att SD ”inte realiserar hela sin potential”. Med detta menar personen att SD borde kunna ta fler S-väljare och att det borde ligga i SD:s intresse.

– De behöver ingå i den majoritet som vinner, annars får de ju inget inflytande alls.

Spurten är viktig

Spurten är viktig. I valet 2018 var det 60 procent av väljarna som bestämde sitt partival under valrörelsen, och 15 procent som då bytte parti. Men en stor grupp väljare, mellan 16 och 20 procent, röstar bara ibland. Allt fler väljare villkorar sitt valdeltagande. ”Är det inte tillräckligt spännande eller angeläget så står man över den här gången”, har valforskaren Henrik Oscarsson i Göteborg skrivit. År 2018 var SD bättre än andra partier på att mobilisera från just soffan.

Innebörden är att det bara är mandatmajoritet som spelar roll, och att mediernas upptagenhet av svåra regeringsförhandlingar – oavsett block – än så länge är akademisk. Den riktiga fronten mellan blocken går nu mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, medan Moderaterna bidar sin tid i staben och håller tummarna för SD:s framgångar. För Moderaterna är det trots allt bättre än motsatsen.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.