Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Kultur |

Det är biologin, dumbom!

Med insikter om hormoner, beteende och känslor insåg jag att det kanske var så att jag inte har lust för sex ibland för att jag är en biologisk varelse som påverkas av mina hormoner, skriver Josefin Utas. Paulina Westerlind/TT

Om mannen i ett förhållande har lust, men inte kvinnan, är det fel på kvinnan då? Josefin Utas har studerat sig själv och upptäckt vad konsekvenserna för kvinnor kan bli i ett samhälle där påverkan från biologin inte anses existera.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Josefin Utas | 5 mars 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Likhetsfeminister har haft stort genomslag för sin ideologiskt baserade åsikt att män och kvinnor vore lika om de inte påverkats av sin omgivning.

Kvinnors hormonella situation är annorlunda än den för män. Det påverkar mönstret i deras sexlust, men kan även påverka bortom denna.

Om kvinnor ges möjlighet att förstå sin kropp och hur den fungerar, blir de starkare och mår bättre.

Att etablera normer och levnadssätt i samhället, som kommer alltför långt bort från människans natur, ger negativa konsekvenser.

För förståelse och för att kunna fatta bra politiska beslut, behöver genusvetenskap kompletteras med biologisk och fysiologisk vetenskap.

Under min tid på högskolan prenumererade jag på tidningen Illustrerad vetenskap. I ett nummer fanns en artikel om att kvinnor blir attraherade av olika sorters män under sin hormonella månadscykel.

Läs mer Visa mindre