Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Politik

Liberalerna belönar stockholmare men behöver landsbygden

Johan Pehrson ser ett kalhygge. Foto: TT.

Med 3,7 procent i opinionsmätningarna har Liberalerna förnyat sitt parkeringstillstånd under riksdagsspärren. För att häva krisen vill partiet prioritera de försummade landsbygdsfrågorna, ändå hamnar Norrbottenprofilen Lotta Gröning utanför partistyrelsen.  

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Cecilia Garme | 29 november 2022
Cecilia Garme är politisk journalist, moderator och fil dr i statsvetenskap.
Profil Inlästa texterLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I lördags samlades Liberalerna för att välja Johan Pehrson till ordinarie partiledare i spåren av ”brun sörja”-krisen. Den fortsatta osäkerheten om huruvida SD har fått en ursäkt eller ens borde få en är ett av flera tecken på hur splittrat partiet är. 

Partiets valanalys hade före det extra landsmötet pekat ut de interna konflikterna som det största hotet mot deras politiska överlevnad – något som alla bedömare utanför Liberalerna redan hade insett.

Men striderna har även bidragit till det katastrofala väljartappet utanför storstäderna, anser valanalysgruppen. ”Att vi har åkt ut ur sju av tjugoen regioner kan inte separeras från partiets ledargestalters offentliga utspel mot partiledningen”, skriver man. Till saken hör att den motarbetade tidigare partiledaren Nyamko Sabuni ville bryta just storstadsdominansen. Följaktligen hade hon när hon valdes 2019 stöd av 19 av 21 partidistrikt. Det var bara två storstadsdistrikt som inte ville ha henne. Stockholm och Uppsala närmare bestämt. 

Läs mer Visa mindre