Partiets valanalys hade före det extra landsmötet pekat ut de interna konflikterna som det största hotet mot deras politiska överlevnad – något som alla bedömare utanför Liberalerna redan hade insett.
Men striderna har även bidragit till det katastrofala väljartappet utanför storstäderna, anser valanalysgruppen. ”Att vi har åkt ut ur sju av tjugoen regioner kan inte separeras från partiets ledargestalters offentliga utspel mot partiledningen”, skriver man. Till saken hör att den motarbetade tidigare partiledaren Nyamko Sabuni ville bryta just storstadsdominansen. Följaktligen hade hon när hon valdes 2019 stöd av 19 av 21 partidistrikt. Det var bara två storstadsdistrikt som inte ville ha henne. Stockholm och Uppsala närmare bestämt.
Liberal metod att belöna splittrare
I sitt partiledartal på det extra landsmötet pekade Johan Pehrson på landsbygdsutmaningen. ”Vi har tidigare talat om tomma fläckar i landet, men ärligt talat vänner: Vi ser nu ett kalhygge – utan liberaler i de beslutande församlingarna – i viktiga delar av Sverige.”
Och vems fel är det då?
Interna kritiker pekar på hur ledargestalter som rasat mot Tidöavtalet eller SD-samarbetet belönats med särskilt fina poster efter valet. Det gäller inte bara den nya partisekreteraren Gulan Avci och den nya förste vice partiordföranden, tillika gruppledaren i riksdagen, Lina Nordquist. Utan också två av fem statsråd; den tidigare LUF-ordföranden Romina Pourmokhtari och det tidigare skolborgarrådet Lotta Edholm. Samtliga profilerade kritiker mot SD-samarbete. Inte heller ”kalhygget” spelade roll när prestigeuppdragen fördelades.
Både Edholm och Pourmokhtari samt fem av de sex liberala statssekreterarna har bakgrund i Stockholms län – det distrikt som mest högljutt har motsatt sig varje öppning åt SD-hållet. Många andra partiprofiler från Stockholm har offentliggjort sin vrede mot vägvalet, exempelvis den tidigare partiledaren Bengt Westerberg som röstade på Centerpartiet i år, och Jan Jönsson, gruppledare och oppositionsborgarråd i Stockholms stadshus. Lina Nordquist är inte från Stockholm men väl från Uppsala – alltså det enda distrikt utom huvudstaden som var skeptiskt till Sabuni. Pourmokhtaris efterträdare som LUF-ordförande, stockholmaren Erik Berg, deklarerade så sent som i söndagens Agenda i SVT att han inte skulle ha accepterat Tidöavtalet om han hade suttit vid förhandlingsbordet.
I Stockholms län förlorade Liberalerna var sjätte väljare.
Nu jäser det bland liberaler i landsorten. De gör följande analys. Först saboterar ledargestalter från storstäderna sammanhållningen, vägrar acceptera partiets fattade beslut och skrämmer bort väljare. Sedan får de ändå russinen i 4,6-procentspartiets lilla kakbit. Vad är det för ledarskap?
– Stockholmarna betraktar sig som partiets räddare. Men det är verkligen inte deras förtjänst att Liberalerna klarade riksdagsspärren. Det var moderata stödröstare. Och så är det ändå stockholmarna som får posterna, säger en besviken källa.
Analysen får stöd av siffrorna. För det var inte bara på landsbygden som sympatisörerna försvann. I Stockholms län förlorade Liberalerna var sjätte väljare. Minskningen gällde inte bara Stockholms stad utan även liberala fästen som Täby och Lidingö.
Frun till valberedningens ordförande fick plats i partistyrelsen
En kritiker av Liberalernas landsbygdspolitik är Lotta Gröning. Hon var tidigare socialdemokratisk chefredaktör och känd debattör med egen kolumn i Expressen under många år. 2021 rekryterades hon till Liberalerna av den dåvarande partiledaren Sabuni för att driva just landsbygdsfrågor. Lotta Grönings supportrar tycker att hon är Marit Paulsen-material, det vill säga en folklig röstmagnet. Valberedningen ville dock inte föreslå Gröning för partistyrelsen. Ett flertal ombud pläderade ändå under landsmötet för att hon skulle få den platsen, men förgäves. Att sluta med Jantelag var annars en av partiledare Pehrsons poänger i partiledartalet.
– Jag är besviken. Norrbotten är det län där det händer absolut mest, inte minst de stora gröna industrisatsningarna. Ändå är Norrbotten det enda länet i norra Sverige som inte får vara med i partistyrelsen, fast det var just Norrbottens avhoppade ledamot i partistyrelsen som skulle ersättas, säger Lotta Gröning till Kvartal. Med ett 60-tal röster var hon chanslös mot valberedningens förslag, där Norrlandsplatsen gick till Ina Lindström Skandevall. Hon är från Sundsvall i Västernorrlands län, för övrigt gift med valberedningens ordförande Lars Persson Skandevall.* Själv tycker hon främst att partiet måste förstå varför så många på landet i allmänhet och Norrland i synnerhet numera röstar på SD.
– Det är väl klart att de gör när de andra partierna inte lyssnar på dem, säger Lotta Gröning.
– Det mullrar därute nu. Men folk uppåt landet är så vana att bli överkörda. Det är först när problemen når södra Sverige som det kommer en reaktion. Man ser det med vindkraftsfrågan. Och med elfrågan. Drivmedelspriserna borde kunna differentieras så att det gynnar landsbygdsbor.
Men inte ens Lotta Gröning är säker på att Liberalerna kommer att kunna leverera.
Är det Liberalerna som är bäst på landsbygdsfrågor i det blå laget?
– Nej, det är faktiskt KD.
Kommer bråken i Liberalerna att ta slut någon gång?
– Jag vet inte om det kommer att gå över. Jag är inte säker på det. Johan måste övertyga folk om att man inte blir SD:are bara för att man pratar med ett parti. Man kan inte hela tiden behandla Sverigedemokraterna som paria. Det gynnar bara högerpopulismen.
*Förtydligande: Lars Persson Skandevall framför i en reaktion på artikeln följande: ”Jag har vid diskussioner och beslut som berört min fru anmält jäv och inte på något sätt deltagit i dessa”.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt