Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nytt från redaktionen |

Sju böcker som hjälper dig att förstå världen

Kvartals vetenskapsredaktör Henrik Höjer tipsar om sju böcker. Foto: Privat

Det är läslov, och även vuxna bör läsa fler böcker. Kvartals vetenskapsredaktör Henrik Höjer tipsar om sju böcker (utan inbördes ordning) med lång hållbarhet som handlar om vart världen är på väg i frågor som klimat, migration och ekonomi. Bland annat. Än så länge har den stora boken om världen efter corona inte kommit, så håll till godo med dessa. Köp, låna, läs!

Av Henrik Höjer | 28 oktober 2020
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Världen En inledning, Görab Therborn

Världen. En inledning (Liber 2012) är verkligen en märklig bok. På drygt 200 sidor lyckas sociologiprofessorn Göran Therborn med konststycket att teckna bilden av hur livet på vår planet ter sig. Demografi, kultur, genus, familjeformer, ja det mesta av vikt förklaras kortfattat och tänkvärt. En verklig bladvändare, och jag ser fram emot uppföljaren om det kommer någon.

 


 

Den stora flykten. Välfärd, välstånd och ojämlikhetens ursprungDen stora flykten. Välfärd, välstånd och ojämlikhetens ursprung (Santérus förlag 2019) är skriven av professorn i nationalekonomi Angus Deaton, som fick Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne 2015. Boken är delvis historisk, och den stora eller fantastiska flykten (The great escape heter den i original) handlar om hur vi för drygt 200 år sedan började lämna det fattiga, eländiga och korta liv som varit mänsklighetens normaltillstånd i tiotusentals år. Boken är garanterat allmänbildande, och ger många lärdomar som man kan briljera med på bättre middagar. Hur många har läst en nobelpristagare i ekonomi, liksom?


 

Global migration. Orsaker och konsekvenserGlobal migration. Orsaker och konsekvenser (SNS förlag 2019) av nationalekonomen Joakim Ruist är en självskriven översikt om man ska försöka förstå en av dagens stora globala frågor. Ruist skriver rappt och faktatätt, och har mycket att berätta om hur migrationen påverkar vår värld. Drivet i texten gör att man undrar om Ruist verkligen är mannen bakom en historiskt lång tystnad i en nyhetssändning häromåret.

 


 

Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimatVad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat (Karneval förlag 2019) av meterologiprofessorn Lennart Bengtsson är en bra start för den som vill förstå klimatfrågan på djupet. Många har starka känslor kring klimatet men kunskap och forskning väger alltid tyngre. Bengtsson tillhör inte alarmisterna, och har fått kritik för det. Men hans akademiska meriter är synnerligen tunga. Nåja, läs själv och bedöm. Klimatfrågan kommer inte att svalna, och alla typer av kunskaper i denna fråga behövs.


 

Global ojämlikhet. Nya perspektiv i globaliseringens tidevarvGlobal ojämlikhet. Nya perspektiv i globaliseringens tidevarv (Daidalos 2017) av nationalekonomen Branko Milanovic är en diger genomgång av den ekonomiska utvecklingen i världen. Vad driver ekonomisk ojämlikhet? Och hur kan global rättvisa uppnås? Dessa frågor är ju några av de allra viktigaste för mänskligheten idag. Läs och fundera på hur vi ska hantera den ekonomiska ojämlikheten, såväl inom som mellan länder. Detta är dyrbar kunskap.

 


 

The better angels of our nature. The decline of violence in history and its causesThe better angels of our nature. The decline of violence in history and its causes (Allen Lane 2011) av psykologiprofessorn Steven Pinker är en av de bästa fackböcker jag någonsin läst. Konkret, detaljrik men med abstrakta resonemang om människan och hennes olika naturer i botten. Man övertygas effektivt om att så gott som alla former av våld har minskat i världen, och troligen kommer fortsätta minska. Man ser helt enkelt världen och historien med nya ögon efter att ha läst denna bok, som obegripligt nog inte är översatt till svenska. Dessutom ger den en rätt bra bild av vart mänskligheten är på väg i frågor om moral och mänskliga rättigheter.


 

Factfulness. Tio knep som hjälper dig att förstå världenFactfulness. Tio knep som hjälper dig att förstå världen (Natur & Kultur 2018) av bortgångne folkhälsoprofessorn Hans Rosling tillsammans med Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling är väl rätt välkänd i detta sammanhang. Boken är synnerligen lättläst – man kan nästan slå upp den var som helst och bara börja läsa. Den hjälper oss också att förstå oss själva, och varför vi missuppfattar så mycket av den globala utvecklingen. Den inledande frågesporten testade jag på mina barn, och den är en utmärkt ingång till att förstå världen och vad vi vet, och inte vet om den.

 


Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.