Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

I praktiken svårt att få praktik för lärarstudenter

Den rådande lärarbristen har blivit ett hinder för nya lärare att få sin utbildning. Montage. Fredrik Funck/DN/TT / Unsplash

Skolan och politiken skriker efter lärare, men lärarstudenterna har problem att få praktikplats. Kvartals Johan Svensson skriver om skolvärldens eget moment 22, där det finns för få lärare för att kunna ge blivande lärare praktik.

Av Johan Svensson | 19 oktober 2021
Johan Svensson är  journaliststudent vid JMK i Stockholm.
Profil Lyssna på textenLästid 4 minSkärmläsarvänlig
I korthet

I SVT:s senaste partiledardebatt var den skolfråga som fick mest utrymme den om vinster eller inte vinster, privata skolor eller inte. Efter en stund vände Centerpartiets Annie Lööf fokus mot lärarbristen. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar fortsatte med att tala om hur skolan befinner sig i en situation där det jämsides med lärarbrist är få som vill bli lärare, med anledning av de dåliga villkor och den höga press som råder.

Ett problem från annat håll har dock utkristalliserat sig på Stockholms universitet, SU, under hösten. Nämligen att flera studenter på ämneslärarutbildningen inte har fått praktikplatser i den utsträckning utbildningen egentligen kräver eller att praktiken kommer för sent. Politiken skriker efter fler lärare, men de blivande lärarna tycks inte få fullgoda förutsättningar att bli just det.

Läs mer Visa mindre