Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

(L)ång Pehrson tar över krympande parti

Vem, jag? Foto: Amir Nabizadeh/TT

Han blir Sveriges längsta partiledare. Eventuellt är han längre än Tage Erlander. Men når han upp till fyraprocentspärren? Skolfrågan kan vara Liberalernas sista hopp, skriver Kvartals politiska reporter Cecilia Garme.

Av Cecilia Garme | 8 april 2022
Cecilia Garme är politisk journalist, moderator och fil dr i statsvetenskap.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Härdsmältan i Liberalerna handlar mindre om politik än om person, trots de ideologiska slitningarna efter valet 2018. Nyamko Sabuni valdes visserligen enhälligt till partiledare 2019, men det var inte den politiska inriktningen som gjorde henne till ståupp-komiker mot sin vilja. Det var brist på ton och tajming som ledde henne till förslag som obligatoriska gynundersökningar för skolflickor, redan långt innan hon blev partiledare. Sabunis första linjetal i Almedalen 2020 avslöjades som ett inspel av lobbyister (av SvD). Skolan, kärnkraften, Nato, försvaret – ingen paradfråga var för stor för att fumlas bort. Gav man Sabuni ett klaver satte hon ofelbart foten i det. Till slut spelade pianot själv. Någon måste forska om detta exceptionella fall av politisk självdestruktion.   

När Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag slogs om partiledarposten 2019 fanns Johan Pehrson med som tredje kandidat. Möjligen av ren ansvarskänsla, eftersom han var den enda av dem som satt i riksdagen. Man får väl säga att det är ansvarskänslan som driver honom den här gången också, om han inte samlar på nära döden-upplevelser. Politiskt hör Johan Pehrson till Liberalernas högerflygel, ogillade januariavtalet och stod bakom idén om Ulf Kristersson som statsminister ända in i kaklet. Med Johan Pehrson stabiliseras därför regeringsalternativet till höger. Han är för gammal i partiet för att ogillas av vänsterliberalerna. Var partisekreterare redan vid millennieskiftet. Har haft alla de tunga talespersonsposterna. Och kan ingjuta trygghet.

Problemet är inte att hans politik är densamma som Nyamko Sabunis utan att den är för lik Ulf Kristerssons, även om Liberalerna har skärpt kriminalpolitik och Nato i sitt DNA. Kan Johan Pehrson lyfta den liberala hjärtefrågan skolan är marginalnyttan troligen större. Sedan Jan Björklund lämnade politiken har skolfrågan varit hemlös i borgerligheten. Liberalernas krav på förstatligande av skolan – som de faktiskt lyckades få in i januariavtalet – ger dem en egen ingång till en skoldebatt där vänstern just nu tycks sitta med alla de moraliska korten. Det kanske inte räcker för fyra procent. Men åtminstone för en sorti med högburet huvud.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.