Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Krönika |

Labbläcka i Wuhan trolig orsak till pandemin

Illustration: Hans von Corswant

En läcka från det virologiska institutet i Wuhan är den troligaste orsaken till pandemin, det framgår i en granskande artikel som nu får svallvågor. Men Kinas partipropaganda och andra aktörer lyckades tidigt få labbspåret avfärdat som en konspirationsteori. Och när Donald Trump pekade ut institutet i Wuhan valde medierna att inte följa spåret. Samtidigt varnar nu svenska MSB för att skuldbelägga Kina och kopplar det till just konspirationsteorier. I denna extra matiga söndagsläsning berättar Ola Wong varför virusets ursprung blivit en infekterad fråga. English version.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ola Wong | 23 maj 2021
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil Inlästa texterLästid 14 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Säg gärna den brasilianska varianten, larma om den brittiska och frukta den sydafrikanska eller indiska. Men säger du Kina är du rasist och konspirationsteoretiker. Varför har det blivit en så infekterad fråga att tala om virusets ursprung?

MSB-rapporten spelar kommunistpartiet i händerna

En studie från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, går så långt som att koppla ihop frågor om virusets ursprung och ansvar för dess spridning med viljan att ”skuldbelägga och peka ut syndabockar”, vilket sägs vara ett kännetecken för konspirationsteorier som i sin tur är ett hot mot demokratin. Författaren till rapporten Covid-19 och konspirationsteorier: mekanismerna bakom en snabbväxande samhällsutmaning,  medger att det är rimligt att ställa sådana frågor men sorterar dem ändå bland larmklockor för foliehatteri. Genom att kalla covid-19 för ”the China virus” etablerades en berättelse där Kina gjordes ansvarig för smittämnet och dess spridning. Den korrekta tankegången bör i stället enligt MSB-studiens författare, Andreas Önnerfors, vara att ”Det som orsakar sjukdomen (smittämnet, i detta fall ett coronavirus) kan inte kopplas till kultur eller geografi utan drabbar alla människor”.

Jag, som själv har kinesiskt påbrå, skulle tycka det vore fel om det blev känt som ”Kinaviruset”. Ett neutralt namn som sars-cov-2 är då att föredra.1 Men att ställa Peking till svars är inte rasism, som Ho-fung Hung vid Johns Hopkins-universitetet skrev i The journal of political risk redan i mars 2020. Att vilja gå till botten med ansvarsfrågor är snarare något som kännetecknar en rättsstat och en anständig historieskrivning.

Läs mer Visa mindre