Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Giorgia Melonis många ansikten

Giorgia Meloni tog på måndagen emot supportrars hyllningar på partihögkvarteret i Rom. Foto: Gregorio Borgia/TT.

Högerpartiet Fratelli d’Italia (Italiens bröder) är det italienska valets segrare. Partiledaren Giorgia Meloni blir premiärminister. Partiet har inget med fascismen att göra, säger Meloni. Hon har vänt kappan efter vinden och lyckats locka väljare från många olika håll, skriver Lapo Lappin som växt upp i Italien.

Av Lapo Lappin | 27 september 2022
Lapo Lappin är kulturskribent med bakgrund inom filosofin och medarbetare i Kvartals redaktion.
ProfilLästid 10 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Söndag den 25 september gick det italienska folket till val. I likhet med många av de tidigare valen var årets val extrainkallat. Detta till följd av att det parlamentariska stödet hade gått förlorat för Mario Draghis koalitionsregering.

På flera sätt sticker årets val ändå ut. För det första var deltagandet rekordlågt – knappt 64 procent, ett tapp på runt 9 procent sedan förra valet. För det andra finns det en tydlig vinnare: högerpartiet Fratelli d’Italia (Italiens bröder). Partiet grundades 2012 och gick från att få drygt 4 procent av väljarnas stöd 2018 till mer än 26 procent idag. 

[…] internationella medier varit tveksam till att utropa en feministisk seger.

Partiledaren Giorgia Meloni är nu på väg att bli landets första kvinnliga premiärminister. Samtidigt har internationella medier varit tveksamma till att utropa en feministisk seger.¹ Partiets fascistiska rötter och Melonis bakgrund i extrema kretsar ger för många en bitter eftersmak.

Foton från Giorgia Melonis Facebook-konto. Åren är 2008, 2010 och 2015.

Nygammalt parti

Vilka är då Italiens bröder?

Partiets rötter återfinns i Movimento Sociale Italiano (MSI), ett fascistisk parti som bildades i kölvattnet av andra världskriget och vars väljarstöd var relativt stabilt, runt 5 procent, i parlamentsvalen därefter. Fortsatt närvaro av ett starkt fascistiskt parti var ett av särdragen i den italienska politiken, som i motsats till Tyskland inte antog några denazifieringslagar.

Läs mer Visa mindre