Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Nytt från redaktionen

Kvartal storsatsar i unikt samarbete inför valet

Illustration: Hans von Corswant

Med tre månader kvar till valet lanseras Folkviljan – ett unikt samarbete mellan Kvartal, Dagens Arena, Demoskop och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Av Redaktionen  | 8 juni 2022
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vår ambition är att sätta väljarna, deras prioriteringar och samtal med politikerna i fokus genom unika opinionsundersökningar, Almedalsprogram och ett interaktivt politikermöte, en så kallad Townhall, på Kulturhuset Stadsteatern samt en eftervalsanalys i form av en specialpodd.

Verktyget för att kontinuerligt ta pulsen på de svenska väljarna inför valet är en serie mätningar som bygger på ett ovanligt stort underlag. Demoskop ansvarar för undersökningarna, där över 3 000 personer ingår. Det kommer även att göras flera mindre mätningar, varav den första presenteras idag.

Två av tre säkrare än vanligt inför valet

I dagens mätning har vi undersökt hur lätt eller svårt väljarna tycker att det är att välja parti. Och 64 procent tycker att det är mycket eller något lättare än vanligt att välja. Och förvånande nog är andelen nästan lika stor bland de yngsta väljarna: 63 procent tycker att det är ovanligt lätt att hitta sitt favoritparti.

– Det här kan tyda på att även de yngre väljarna har ett starkt politiskt intresse och vet vilka frågor de tycker är viktiga för att välja parti, säger Demoskops vd Karin Nelsson.

Våra största mätningar kommer att publiceras samtidigt på Demoskops, Dagens Arenas och Kvartals hemsidor. Den första presenteras under Almedalsveckan, måndagen den 4 juli inför vårt stora seminarium där. Nästa kommer den 24 augusti, samma dag som Folkviljans Townhallmöte går av stapeln.  Den sista stora mätningen är en eftervalsanalys som presenteras någon vecka efter valet.

– Det är ett unikt upplägg eftersom vi gör så omfattande och kontinuerliga mätningar. Det innebär att vi verkligen kan gå på djupet och följa valrörelsen ända fram till valdagen, säger Karin Nelsson.

Läs mer Visa mindre