Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Paulina Neuding går till Quillette – och Kvartal bygger vidare

Av Thomas Gür | 7 december 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vår chefredaktör Paulina Neuding går vidare till nytt uppdrag som Europaredaktör på nättidskriften Quillette. Samtidigt fortsätter Kvartal att utöka publicistiken under 2019. Nya krafter är på väg in för att utveckla verksamheten, och vi kommer att lansera nya format och söka nya kanaler och samarbeten. Det skriver Thomas Gür, styrelseordförande i Insamlingsstiftelsen Kvartal.

För drygt en vecka sedan berättade vår chefredaktör Paulina Neuding att hon rekryterats av Quillette – en nättidskrift vars redaktion är spridd i bland annat Sydney, Toronto och London. Med rekryteringen av Paulina som Europaredaktör satsar Quillette på att förstärka sin närvaro på kontinenten. Ett tämligen naturligt steg vidare för en publicist som Paulina Neuding, som utöver sin position i svensk samhällsdebatt också kommit att bli allt mer närvarande och allt mer uppmärksammad i internationella sammanhang. Det betyder sålunda att Paulina kommer att lämna Tidskriften Kvartal från och med det förestående årsskiftet.

För oss på Insamlingsstiftelsen Kvartal, som initierat, sjösatt och ansvarar f

r Kvartals fortsatta utveckling, är det ett gott betyg för vår publicistiska verksamhet att Kvartals medarbetare blir rekryterade till nya uppdrag med en så bred internationell plattform som Quillette.

Det ingår i den avsedda fortsatta tillväxten av Kvartal att våra medarbetare går vidare och att vi också får nya och fler medarbetare. För det är just avsikten: Kvartal skall växa och vi skall bli fler.

Ett litet mediehus blir till

Arbetet med att skapa och få till Kvartal började redan våren 2015. Vi i styrelsen, som hela tiden verkat och fortsätter att verka pro bono, var färdiga med att lansera tidskriften redan hösten 2015, men bestämde oss för att vänta tills den politiska turbulensen i samband med Decemberöverenskommelsens fall och omorienteringen kring migrationspolitiken skulle klinga ut. 

Våren 2016 lanserades Kvartal som en essätidskrift på nätet. Chefredaktör var Peter Santesson. Det året publicerade vi ett 60-tal essäer, varav några, som ledarskribenten Anne Charlotte Marteus om åsiktskorridoren och tidigare statssekreteraren Mikael Sandström om regeringen Reinfeldts misstag i migrationspolitiken och hans egen roll i dessa skeenden, fick mycket stort genomslag. Kvartal blev, som vi avsett, en publikation som den som var intresserad av en seriös samhällsanalys inte kunde avstå från att följa.

Vi beslutade under sommaren 2017 att utvidga verksamheten med en heltidsanställd chefredaktör och rekryterade Paulina Neuding. Kort därefter rekryterade vi Jörgen Huitfeldt från Sveriges Radio, och Jörgen introducerade Kvartals Fredagsintervjun och Veckopanelen, som podd-radio. Kvartal gjorde en återlansering den 10 november 2017 och första gästen för Fredagsintervjun var den tidigare statsministern Göran Persson. Denna första intervju och den första intervjuade väckte berättigad uppmärksamhet, också i åtskilliga andra medier.

Under 2018 har Kvartal ökat både sitt omfång, frekvensen av inslag och sin räckvidd. Redaktionsassistenten Astrid Bryce tillkom. Och i samband med valbevakningen 2018 har Staffan Dopping, också en mycket känd radioröst och med en bakgrund inte bara i journalistik utan också som informationsdirektör i försvarsmakten, anslutit sig till redaktionen. Vårt redaktionsråd som initialt bestått av professor Magnus Henrekson, docent Katarina Barrling och docent Johan Lundberg, har utvidgats med docent Robert Östling.

Kvartal har avhandlat ett stort antal ämnen och närmare 300 personer har hunnit medverka som som skribenter, intervjuade och panelister. Vi har intervjuat Anders Borg, Jordan B. Peterson, Anders Ygeman, Ulf Kristersson, Magnus Henrekson, Jimmie Åkesson, Morgan Johansson, Tino Sanandaji, Hanif Bali, Janne Josefsson, Anna Kinberg Batra, Ilmar Reepalu, Karl-Petter Thorwaldsson, Jan Björklund, Anders Lindberg, Annika Strandhäll, Olle Wästberg för att nämna några. Samtliga Fredagsintervjuer finns här. Samtliga Veckopaneler finns här.

Utöver att ett flertal av de intervjuade vid andra tillfällen också har skrivit essäer har även Kjell-Olof Feldt, Johan Frostegård, Lorenzo Vidino, Katarina Barrling, Bengt Ohlsson, Johan Wennström, Torbjörn Tännsjö, Tomas Lappalainen, Mustafa Panshiri, Robert Östling, Malcom Kyeyune och många andra medverkat som skribenter. Samtliga Essäer finns här.

Under valupptakten 2018 genomförde vi en omfattande och mycket ambitiös valbevakning med upp till sex olika inslag per dygn med analyser och kommentarer. Nu senast har ämnessatsningen ”Manfall” resulterat i en serie av artiklar och intervjuer.

Kvartal har tagits emot mycket väl av våra läsare och lyssnare och också intagit en märkbar plats i samhällsdebatten – våra intervjuer och texter refereras och citeras kontinuerligt och andra medier gör inslag baserade på vårt material. Ett utmärkt exempel på detta har varit Christian Berggrens essä Bra saker på uppgång – Roslings världsbild är ensidigt positiv, som lästs av många och lett till uppföljningar i många andra medier.

Vi blir större och ännu bättre 

Därför fortsätter vi också självklart att utöka Kvartals publicistik under 2019. Nya krafter är på väg in för att utveckla verksamheten, och vi kommer att lansera nya format och söka nya kanaler och samarbeten.

Vi är övertygade om att fria, oberoende och orädda medier, där fakta kommer före åsikter och avvägda tankar och idéer har större bärighet än ett högt eller skrikigt tonläge, kommer att efterfrågas allt mer. Vi tror på medier som vågar bryta ny mark, på texter som kräver eftertanke och på intervjuer som är tuffa till innehåll, men inte i ton. Kvartal skall fortsätta att vara en självständig plattform för att ifrågasätta på saklig grundval, för att fråga om och utkräva ansvar och för att presentera konstruktiva förslag och tankegångar kring viktiga samhällsfrågor. Ambitionen är att visa att analys, kommentarer och samhällsbevakning som betjänar och tjänar allmänintresset kan göras och görs bättre av självständiga aktörer, som står fria från offentliga intressen och offentlig finansiering.

Kvartal går vidare, blir större och bättre. Följ med oss på den gemensamma resan under 2019!

Styrelsen för Insamlingsstiftelsen Kvartal, genom 

Thomas Gür, styrelseordförande

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.