Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
|

Bra saker på uppgång – Roslings världsbild är ensidigt positiv

Hans Rosling under en TED-föreläsning. Foto: Skärmdump, Youtube.
Av Christian Berggren | 20 september 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 36 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid KI, fick internationell kändisstatus genom sina föreläsningar med fokus på världens framsteg. Boken Factfulness (2018) har hyllats av medier och kända profiler, bland andra Bill Gates.

/ I en tid med dystra rapporter är detta en skrift som livfullt påvisar ett antal långsiktigt positiva förändringar i världen. Den lyfter fram de globala landvinningar som gjorts sedan 1960-talet rörande barnadödlighet, utbildning och levnadsstandard, men också att färre dör i krig och naturkatastrofer.

/ Men boken ger inte en allsidig bild av den globala utvecklingen:

/ Rosling är för det första ensidig i sin optimism: Världens utveckling skildras genom presentationer av positiva trender och grafer. 

/ För det andra saknas intresse för de materiella förutsättningarna och de ekologiska följderna av dagens ekonomiska modell, vars fortsatta spridning Rosling och hans medförfattare reservationslöst förordar.

/ För det tredje betraktas världens fortsatta befolkningsökning som oproblematisk och opåverkbar, och författarnas ointresse för insatser som kan böja av ökningskurvorna i hållbar riktning.

/ Slutligen saknas en diskussion kring migrationsströmmarna, deras koppling till befolkningsökningen och behoven av omtänkande och svåra val.

KI-professorn Hans Rosling (1948-2017) nådde internationell stjärnstatus med sin personliga karisma och sitt positiva budskap om världens utveckling. Men hans evangelium såsom det presenteras i boken ”Factfulness” blandar på ett förledande sätt viktig statistik och tänkvärda insikter med ett ytterst ensidigt urval och en frånvaro av komplicerande diskussioner. En politik som utgår från denna förskönade världsbild kan få allvarliga konsekvenser, menar Christian Berggren, professor emeritus i industriell utveckling.   

Vem vågar sätta sig upp mot mediestjärnan Hans Rosling? frågade sig fyra författare i en debattartikel i Svenska Dagbladet i oktober 2015, som kritiserade Roslings syn på den fortsatt snabba folkökningen i Afrika. Något svar kom aldrig. Kanske såg Rosling faran med en dialog, som kunde blotta svagheterna i hans analys. Trots positionen som professor på KI var Roslings egen forskningsproduktion liten. I stället hade han blivit vad han själv kallade en ”edutainer”, specialiserad på föreläsningar som förenade show med nya

Läs mer Visa mindre