Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nytt från redaktionen

”Kvartal är en nyanserande och nykter motvikt”

Kvartal lyfter aktuella samtalsämnen till en mer intellektuell nivå, menar månadsgivaren Carolin Ekman.

Månadsgivaren Carolin Ekman upplever Kvartal som en nyanserande och nykter motvikt till många andra källor och röster… ”det gäller att inte fastna i fällan att erbjuda en förenklad världsbild, som är så vanligt i dagens debattklimat”.

Av Maria Källsson | 19 november 2020
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vem är du?

Jag heter Carolin Ekman och är född och uppvuxen i Sverige, men har ett delvis internationellt
perspektiv då jag i flera omgångar levt i andra länder och kontinenter. Det hänger delvis ihop med att jag är verksam inom området sexuella rättigheter och har konsultuppdrag både internationellt och i Sverige. Jag jobbar med frågor som jag brinner för, som kvinnlig frigörelse och autonomi, men också dess motsats, såsom hederskultur och inskränkningar i tillgängligheten till laglig och säker abort.

Hur ser du på den svenska samhällsdebatten?

Genom min utlandserfarenhet har jag alltid fascinerats av vår säregna svenska kultur och hur den
påverkar vårt samhällsbygge, politik, och vår syn på oss själva och vår omvärld. Jag har ett stort intresse för allt som berör demokrati, politisk ideologi och mänskliga rättigheter. Och också kultur, religion, migration, synen på individualism kontra kollektivism, rättssystem, feminism och olika sätt att se på  jämställdhet. Jag är själv skribent och debattör och då försöker jag visa på hur alla dessa ämnen är sammanflätade.

Vad är Kvartal för dig?

Kvartal lyfter aktuella samtalsämnen till en mer intellektuell nivå, med utrymme för djupare analys,  reflektion och fakta från intressanta och sakkunniga profiler. Jag upplever Kvartal som en nyanserande och nykter motvikt till många andra källor och röster… det gäller att inte fastna i fällan att erbjuda en förenklad världsbild, som är så vanligt i dagens debattklimat. Och så uppskattar jag att man många gånger utmanar idéer som ofta ses som så självklara i konsensus-Sverige att de nästintill har blivit till sanningar – och att det görs på ett sansat, välargumenterat och välartikulerat sätt. Därför ser jag Kvartal som en ytterst välbehövlig aktör i det svenska medielandskapet.

Har du något läs- eller lyssningstips?

Mustafa Panshiris “Det ni valde att inte se” är väl värd att återgå till. När den publicerades 2018 upplevde jag den som en av de viktigaste svenska texterna som skrivits om migration, kultur och värderingar. Ett porträtt av den vackra svenska välviljan, tillika en smärtsam konfrontation med det svenska strutsbeteendet. En text som lyfter vikten av att våga se världen i nyanser – inklusive det mörka och det svåra.

Något lästips som direkt berör din hjärtefråga sexuella rättigheter?

Bi Puranens “Vad vet migranter om Sverige?” visar genom data på det hoppfulla i att bakåtsträvande  normer och värderingar kring bl.a. kvinnlig sexualitet (inklusive skilsmässa, abort och utomäktenskapligt  sex) kan ändras när de utmanas – men indikerar också att vi inte kan ta för givet att detta sker av sig självt, och så snabbt, som många svenskar kanske lite naivt hoppas.

Och om man vill lyssna på någon av våra intervjuer? 

Då rekommenderar jag Fredagsintervjun med PC Jersild, den berörde mig. Jersild sätter begreppet  livskvalitet och idén om den fria viljan på sin spets, när han resonerar kring aktiv dödshjälp, självmord och abort. En viktig diskussion om moral och om vad som är ett värdigt liv och en värdig död.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.