Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Radikalt experiment på samhällskritisk läkarutbildning

Sjukvårdspersonal under en operation. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
Av Ulla  Westin | 9 januari 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det nya läkarprogrammet innehåller betydligt mindre traditionell medicinsk kunskap än tidigare, till förmån för inslag som global hälsa, mäns våld mot kvinnor och hållbarhetsperspektiv. Överläkare Ulla Westin, docent och universitetslektor vid Lunds universitet, ser problem med de radikala förändringar som nu görs av en samhällskritisk utbildning.

Nyligen beslutade riksdagen att anta ett nytt läkarprogram där studenterna blir legitimerade efter sex års studier, i stället för som tidigare efter fem och ett halvt års studier och en allmäntjänstgöring på minst 18 månader.* Det nya sexåriga programmet är tänkt att vara anpassat till de förändringar som sjukvården och samhället nu genomgår. Det är också en anpassning till EU:s lägsta nivå, med syfte att göra läkarutbildningarna inom EU likvärdiga.

Det nya läkarprogrammet ska enligt utredare skapa ”en utbildning som säkrar ett globalt hållbart kunskapssamhälle”. Kunskapsmålen är som alltid i sådana här sammanhang omfattande och allmänt hållna, och förhåller sig dessutom till en framtid vi inte vet mycket om. Trots det är tanken med utbildningens nya utformn

Läs mer Visa mindre