Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Kunskaps­ekonomin är en dum idé

Studenter på kö till biblioteket i staden Nanjing i Kina. EXCLUSIVEPIX / TT

Har vi stirrat oss blinda på kunskapsekonomin?

 Efter att ha etablerat begreppet någonstansare och varsomhelstare i den politiska debatten kommer den engelske journalisten David Goodhart med en ny bok som lyfter fram värdet av handens och hjärtats arbete. Han attackerar där meritokratin som ”en usel princip att bygga ett samhälle på”. Johan Berglund, som bevakat Storbritanniens politik för UD, ser en bok med bäring även på Sverige.

Av Johan Berglund | 27 oktober 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 4 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Den blinda övertron på kunskapsekonomin har lett oss vilse. De allt större skarorna av universitetsutbildade hittar allt färre lämpade jobb, och deras teoretiska studier är alltför ofta av föga samhällsekonomiskt värde. Så menar den engelske författaren och journalisten David Goodhart i sin nya bok Head hand heart – the struggle for dignity and status in the 21st century, som kom på engelska i september 2020.

Hans förra bok, The road to somewhere, fångade en värderingsmässig klyfta i samhällskroppen som gick långt bortom höger-vänsterskalan. Hans kartläggning av de senaste 25 årens allt starkare liberala ”anywhere”-dominans hjälpte till att förklara känslorna bakom britternas beslut att lämna EU.

Läs mer Visa mindre