Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle

Kungen utmanar grundlagen för att minska kungahuset

Vad heter de i efternamn? Foto: Maja Suslin/TT

Utan att inse konsekvenserna införde riksdagen år 1980 att kungens alla ättlingar ska ingå i tronföljden och kungahuset. Följden blir en enorm mängd prinsar och prinsessor, vilket är förödande för monarkins ställning. Nu har kungen tagit saken i egna händer och uteslutit flera medlemmar ur kungahuset. Men har han rätt att göra det enligt grundlagen? Per Andersson, författare till bokverket Sveriges kungasläkt, reder ut frågan i en analys för Kvartal. 

Av Per Andersson | 20 oktober 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 9 minSkärmläsarvänlig
I korthet

Från att Sverige alltid haft ett litet kungahus, beslöt den borgerliga majoriteten i riksdagen 1980 att kungens alla ättlingar ska ha tronföljdsrätt och tillhöra kungahuset. Kungen var emot ändringen.

Riksdagen gjorde ingen konsekvensanalys. Förändringen innebar ett snabbt växande kungahus med ett stort antal prinsar och prinsessor. Detta undergräver den exklusivitet som är avgörande för monarkins existens.

Kungen tog den 7 oktober saken i egna händer och uteslöt ett antal medlemmar ur kungahuset och fråntog dem också rätten att föra vidare sina prins- och prinsesstitlar till sina barn.

Kungen utmanar därmed grundlagen. Enligt successionsordningen är alla som har tronföljdsrätt “prins och prinsessa av det kungl. huset”. Detta kan enligt regeringsformen endast ändras av riksdagen genom två grundlagsbeslut med mellanliggande val, inte av kungen.

Grundproblemet kvarstår: om inte det snabbt växande antalet personer som har privilegiet att kunna nå Sveriges högsta ämbete begränsas, blir monarkins konflikt med demokratin så uppenbar att kraven kommer att öka på att Sverige blir republik.

Vad ska man göra med alla de medlemmar av ett kungahus som inte behövs för att säkra tronföljden? När en osmansk sultan bestigit tronen och fått en arvinge lär han ha låtit fängsla sina bröder för att strypa dem med ett silkessnöre. Under den kinesiska Ming-dynastin skapades i stället ett betydande apanage, och kejsarens släktingar tvingades leva i overksamhet för att inte vara något hot mot honom. I Sverige var lösningen att diskvalificera alla på kvinnolinjen och de män som gifte sig icke-furstligt. Så var det ända till år 1980.

Läs mer Visa mindre