Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Kultur |

Filmerna som oavsiktligt fångade samhällsandan

Kate Lynn Sheil i den psykologiska thrillern She dies tomorrow, där intensiv dödsångest är smittsamt som ett virus. FOTO: Neon

Filmåret 2020 var ett av de tuffaste åren i filmmediets historia. Både biografväsendet och filmbranschen stannade på grund av pandemin, som samtidigt gjorde rörliga bilder viktigare för oss än någonsin förr. Men trots att idéerna till nästan all film vi såg i fjol kläcktes långt innan årets omskakande skeenden, berördes dessa oavsiktligt av flera titlar. Kvartals vikarierande kulturredaktör Erik Augustin Palm guidar här till några av dem – som det första av fyra nedslag bland fjolårets kulturgenrer.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Erik Augustin Palm | 13 januari 2021
Erik Augustin Palm är en tidigare LA-baserad och numera Tokyobaserad kulturjournalist, redaktör och TV-producent.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • Både biografväsendet och filmbranschen stannade upp 2020 på grund av pandemin, som samtidigt gjorde rörliga bilder viktigare för oss än någonsin förr.
  • 2020 var en eklektisk rysare i sig själv – med de apokalyptiska korsstygnen mellan corona, protester, upplopp, klimatkris och ett presidentval utan dess like.
  • Man behöver inte gå långt tillbaka för att hitta filmer som klaffar med 2020; det räcker med olycksåret i fråga – där flera premiärer oavsiktligt fångade samhällsandan.
  • 2021 står filmbranschen står halvt på fötter igen, med nya coronasäkra rutiner stora filminspelningar.
  • Biografkulturens framtid är dock ett osäkert kort. Har pandemin fört oss ännu närmare en värld där netflixifieringen stänger dörrarna till biografernas kollektiva andakt?
För fans av både film och en värld som inte står i fritt fall, var det lätt att under 2020 pendla mellan en ”alarmism” inför filmkonstens och civilisationens undergång. Det redan så svårt hotade biografväsendet släcktes i princip helt av pandemin, som även frös filmproduktioner globalt under en stor del av året. I Los Angeles, där undertecknad inledde 2020 – stod USA:s filmbransch plötsligt handfallen. Många av mina vänner och bekanta inom allt från regi till skådespeleri accepterade motvilligt att de inte skulle kunna besöka en inspelningsplats på väldigt länge.

Men inte i parallellverklighetens Sverige – sannolikt det enda landet där pandemin inte ansågs tillräckligt allvarlig för ett fullt produktionsstopp. Och där flera biografer ansåg sig vara skickliga nog att kunna förmå aerosolerna att inte gömma sig i biomörkret.

Läs mer Visa mindre