Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Kriminaliteten skenar i Ukraina efter Rysslands invasion

Ukrainska polisers resurser för inhemsk kriminalitet har tunnats ut. Foto: Efrem Lukatsky/TT/AP.

Rysslands invasion har enat den ukrainska befolkningen. Men det visar sig också att antalet våldsbrott har ökat kraftigt.

Av Louise Lennartsson | 4 mars 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har enat ukrainarna. Människor stöttar varandra med mat och förnödenheter, och när Ryssland förra året förstörde vattenkraftverket Kakhovka hjälpte hundratals civila armén att evakuera översvämmade områden. Det senare är bara ett av många exempel på den solidaritet som visat sig mellan människor sedan invasionen. 

Men det finns också en mindre smickrande utveckling i Ukraina – kriminaliteten. Wall Street Journal1 rapporterar att kriminaliteten har ökat kraftigt sedan invasionen. Förra året fördubblades antalet fall av misshandel och mord, jämfört med året innan invasionen, och under samma period mer än trefaldigades antalet bedrägerier. Om man beaktar att sex miljoner invånare har flytt landet och att 20 procent av Ukraina befinner sig under rysk ockupation är siffrorna ännu mer uppseendeväckande.

Oron: Kan bli värre

En viktig orsak till den ökade kriminaliteten är att polisens resurser har tunnats ut. Fokus har omdirigerats från inhemsk kriminalitet till fall som är relaterade till krigsförbrytelser och ryska attacker. Många poliser strider vid fronten. Wall Street Journal har talat med polischefer som sedan invasionen har förlorat hälften av sin personal.

Bedömare oroar sig nu för att situationen ska bli ännu värre när kriget är över. Då väntas mer än en halv miljon människor återvända från fronten, många med psykiska trauman och tillgång till vapen.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.wsj.com/world/europe/a-brutal-murder-a-young-detective-and-the-perilous-path-to-justice-in-ukraine-683745bc?mod=world_lead_pos5

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.