Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Kreml i chock

Övergiven rysk stridsvagn i befriat område i östra Ukraina. Foto: Alessio Mamo /TT

Ryssland har hamnat i ett svårlöst dilemma, skriver Piotr Wawrzeniuk, docent i militärhistoria, lärare och forskare vid Militärhistoriska avdelningen på Försvarshögskolan. Hur ska de hantera de ukrainska framgångarna utan att framstå som förlorare?

Av Piotr  Wawrzeniuk | 19 september 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 10 minSkärmläsarvänlig
I korthet
I skrivande stund har den omtalade ukrainska motoffensiven i Kharkivs län stannat upp. Ukrainare använder tiden till att säkra de områden som återtagits. Upprensning av kvarvarande mindre grupper av ryska förband, minröjning och dokumentation av sedvanliga ryska krigsbrott pågår. Ett område större än Hallands län befriades på fem dagar. Tortyrkammare uppdagades i Balaklija, medan massgravar upptäckts i Izium.1

I och med att städerna Kupiansk och Izium intogs, kapades de ryska transportlinjerna och själva utgångspunkten för anfallen mot norra Donbas. Rysk erövring av Sloviansk och Kramatorsk i Donetsks län framstår som föga sannolik. Det rapporterades om milslånga bilköer där tillrest rysk ockupationspersonal med familjer och lokala kollaboranter köade för att lämna ukrainskt territorium, och om brist på rysk trupp.

Läs mer Visa mindre