Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Så kan krisande företag räddas

När människor på inrådan av myndigheterna reducerar sin konsumtion till strömmad musik, film och livsmedel sätter detta en farlig boll i rullning, skriver Magnus Henrekson och Tommy Furland. Bilden visar en uteservering i Linköping i slutet av mars. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Av Magnus Henrekson och Tommy  Furland | 2 april 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Främst tjänstesektorn har under coronakrisen förlorat försäljning.

Regeringens krispaket och lån till företag räcker inte. Och hur ska Almi kunna skala upp till 100 000 lån när de redan idag är överbelastade.

Den nedåtgående spiralen kan brytas genom att staten under en period står för en stor del av de intäkter som företagen förlorat.

Skattekontot kan användas för att distribuera ersättningar till företag.

Förslaget kan genomföras snabbt med hjälp av företagens bokföringssystem och den metod försäkringsbolagen använder för avbrottsförsäkringar.

Regeringen har under de senaste veckorna lagt fram flera krispaket för att mildra de ekonomiska följderna som uppstått i kölvattnet av covid-19-pandemin. Magnus Henrekson och Tommy Furland menar att det krävs mer. Lån är inte tillräckligt. För att undvika systemkollaps skulle statliga bidrag som betalas ut via företagens skattekonton kunna vara lösningen.

I första hand tjänstesektorn har under de senaste veckorna fått se all planerad försäljning för det kommande halvåret försvinna. Samtidigt har i ett slag även större delen av deras nuvarande försäljning gått upp i rök.

Det räcker inte

Det visar sig att en typisk restaurang som med en omsättning på en miljon kronor tidigare gjorde en vinst på 50 000 kronor per månad nu gör en förlust på 300 000 kronor när 90 procent av omsättningen faller bort. För företag innebär normalt en förlust att motsvarande summa försvinner från verksamheten. Restaurangen i exemplet kan dock finansiera verksamheten i upp till en månad om möjligheten att få anstånd med att betala skatt (en av regeringens krisåtgärder) används fullt ut.1

Ett lån från Almi kan skapa

Läs mer Visa mindre