Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Kultur

Helena Granström: Köttets lust och olust

Foto: Mostphotos
Av Helena Granström | 5 februari 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd Kvartal
I korthet
  • Jakten har varit central i människans historia och har haft en både rituell och kulturbärande funktion.
  • Dagens storskaliga köttindustri befinner sig långt därifrån: Den behandlar djuren illa och har fjärmat konsumenten från köttets ursprung.
  • Vegetabiliebaserad matproduktion är dock långt ifrån oproblematisk.
  • Mest framgångsrikt historiskt tycks vara att leva och äta på ett sätt som bevarar ekosystemen omkring oss intakta.
Ett vanligt argument i frågan om köttätande är att det alltid är fel att döda en annan levande varelse. Det är en förenklad och absolutistisk syn, som bland annat har saluförts av SVT i serien Köttets lustar som nyligen sändes. Problemet i dag är den industriella köttindustrin, inte köttätandet i sig, menar Helena Granström.

Dagens köttkonsumtion, åtminstone i den industrialiserade delen av världen, kan oavsett vilket mått man är beredd att ta till inte betraktas som någonting annat än måttlös.

Läs mer Visa mindre