Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Korruptionen avgör kriget

Militärparaderna på Röda torget i Moskva har skapat en illusion av en modern och effektiv rysk militärmakt. Foto: Alexander Zemlianichenko /TT

Ukraina och västvärlden ska vara tacksamma för att Aleksej Navalnyj misslyckades i sin kampanj för att utrota den ryska korruptionen, skriver Stefan Hedlund, som är senior professor i öststatsforskning. Korruption och stöld har djupa rötter i det ryska samhället.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Stefan Hedlund | 13 december 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 20 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Under en resa i Europa mot slutet av 1800-talet träffade den berömde ryske författaren Nikolaj Karamzin en grupp ryska emigranter. Han fick då frågan om vad som hände i det gamla landet, och hans svar var lika kort som kärnfullt: ”Man stjäl” (vorujut). Anledningen till att denna incident har letat sig in i historieböckerna är att den reflekterar ett av den ryska traditionens i särklass mest framträdande drag.

Även om korruption förvisso inte är något som är specifikt för Ryssland, finns det goda skäl att uppfatta den ryska varianten som särskilt malign och som särskilt svår att bota. Detta har betydande implikationer både för vår förståelse av dagens ryska regim och för spekulationer kring hur Ryssland kan tänkas se ut när kriget i Ukraina väl är över och Vladimir Putin har lämnat scenen.

Framför allt finns det skäl att lyssna till ukrainsk svart humor, som säger att det var Rysslands patologiska korruption som räddade Ukraina undan nederlag och ockupation.

Läs mer Visa mindre