Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Köpenhamn belönar turister som sköter sig

Folkliv på Ströget i Köpenhamn. Foto: Johan Nilsson/TT

Danmarks huvudstad testar en ny metod för att komma till rätta med överturism och de problem den för med sig. Turister som väljer att leva klimatvänligt belönas med gratis inträde till olika evenemang.

Av Göran Fröjdh | 9 juli 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

En ny avgift för dagsturister i Venedig, hot om förbud mot semesterbostäder i Barcelona, strypt alkoholförsäljning på Mallorca. Flera av de populära europeiska resmålen försöker på olika sätt att begränsa de negativa konsekvenserna av massturismen. Men Köpenhamn väljer en annan metod – att belöna besökare som uppvisar ett ansvarsfullt turistbeteende, skriver New York Times.1

Från och med måndag den 15 juli kommer turister som reser klimatvänligt – med cykel, tåg och kollektivtrafik – eller deltar i huvudstadens miljöarbete att få tillgång till bland annat gratis museivisningar, kajakuthyrning och måltider.

– Vi måste förändra turismen från att vara en miljöbelastning till att bli en kraft för positiv förändring, säger Mikkel Aarø-Hansen, vd för huvudstadens turistorganisation Wonderful Copenhagen.

Ett viktigt steg i denna omvandling menar han är att förändra hur man rör sig på destinationen, vad man konsumerar – och hur man umgås med lokalbefolkningen.

Som exempel kommer de som tar sig med cykel eller tåg till CopenHill, en konstgjord skidbacke, att få åka utför gratis. Statens Museum for Kunst kommer att hålla kurser för att lära ut hur plastavfall förvandlas till konstverk, och Copenhagen Surf School erbjuder gratis lunch till surfare som deltar i 30 minuters strandstädning efter kursen.

I en hållbarhetsrapport från 2023, gjord av Londonbaserade analysföretaget Kanter, uppger 81 procent av konsumenterna att de vill agera mer hållbart – men bara 22 procent har förändrat sitt beteende.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.nytimes.com/2024/07/08/travel/copenhagen-sustainable-tourism.html

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.