Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Det militärindustriella komplexet är med på bussen

Illustration: Hans von Corswant.

Sverige har en konsensuskultur, det tycker alla. Nu när Almedalen kickar igång igen efter ett pandemiskt uppehåll kan det vara värt att fundera på hur en sådan kan skapas. Ola Wong skriver om ett minnesvärt besök på rikskonferensen Folk & Försvar.

Av Ola Wong | 3 juli 2022
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Jag var inbjuden som talare ett år och tyckte det var en fantastisk upplevelse. På transferbussen från Mora flygplats till Sälens högfjällshotell satt jag bredvid en amerikansk gäst. Även han var överväldigad. Han berättade om hur givande det var med en tillställning där landets hela säkerhetsvärld fick mötas: statschef, överbefälhavare, ministrar, oppositionen, vapentillverkare, underrättelsetjänst, journalister, you name it. Men, så tillade han, i USA hade en sådan tillställning nog varit olaglig, trodde han.

Om jag förstod honom rätt berodde det på att historien där visar att det finns en fara för medborgarna med kotterier mellan säkerhetstjänst, politiker och så vidare. Jag tittade mig omkring. Det militärindustriella komplexet var bokstavligen med på bussen, inklusive journalister som har i uppgift att granska dem. Utanför fönstret låg snön vit och tyst över granskogen. Var det läge att upplysa honom om att in Sweden we got something called värdegrund and hög tillit?

Kanske bäst att avvakta tills vi kom fram till hotellet.

Läs mer Visa mindre