Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

Utskälld av två finansministrar

Lars Calmfors. Foto: Colourbox/Karl Gabor. Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Magdalena Andersson är mer kompetent än de flesta statsministrar som Sverige har haft. Det säger ekonomiprofessorn Lars Calmfors i Kvartals fredagsintervju, där han även berättar om en missriktad utskällning från den blivande S-ledaren och om personangrepp från förre finansministern Anders Borg.

– Jag tycker att han gick över gränsen där, säger Lars Calmfors.

Av Redaktionen  | 8 oktober 2021
Stöd KvartalLästid 2 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Kvartals fredagsintervju gästas denna vecka av den bokaktuelle Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Han berättar bland annat att han har ”stor respekt” för finansminister Magdalena Andersson, som han senast arbetat nära i regeringens referensgrupp för corona och ekonomi.

– Jag har satt stort värde på att hon kan diskutera utan att hela tiden hävda att det hon har gjort är rätt, utan kan vara ganska självkritisk också i en sån diskussion, säger Calmfors.

– Hon har ju kompetensen och är ju mer kompetent meritmässigt, kunskapsmässigt, skulle jag vilja säga, än de flesta statsministrar som vi har haft.

Andersson ska ha haft svårare att komma överens med Calmfors kollega John Hassler, som var ordförande i finanspolitiska rådet 2013-16, och vars uppgift då var att granska regeringens ekonomiska politik.

Läs mer Visa mindre