Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

Utskälld av två finansministrar

Lars Calmfors. Foto: Colourbox/Karl Gabor. Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Magdalena Andersson är mer kompetent än de flesta statsministrar som Sverige har haft. Det säger ekonomiprofessorn Lars Calmfors i Kvartals fredagsintervju, där han även berättar om en missriktad utskällning från den blivande S-ledaren och om personangrepp från förre finansministern Anders Borg.

– Jag tycker att han gick över gränsen där, säger Lars Calmfors.

Av Redaktionen  | 8 oktober 2021
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Kvartals fredagsintervju gästas denna vecka av den bokaktuelle Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Han berättar bland annat att han har ”stor respekt” för finansminister Magdalena Andersson, som han senast arbetat nära i regeringens referensgrupp för corona och ekonomi.

– Jag har satt stort värde på att hon kan diskutera utan att hela tiden hävda att det hon har gjort är rätt, utan kan vara ganska självkritisk också i en sån diskussion, säger Calmfors.

– Hon har ju kompetensen och är ju mer kompetent meritmässigt, kunskapsmässigt, skulle jag vilja säga, än de flesta statsministrar som vi har haft.

Andersson ska ha haft svårare att komma överens med Calmfors kollega John Hassler, som var ordförande i finanspolitiska rådet 2013-16, och vars uppgift då var att granska regeringens ekonomiska politik.

– Magdalena Andersson var så uppretad på John Hassler vid något tillfälle att när hon inte fick tag på honom ringde hon upp mig i stället och skällde ut mig för vad John hade gjort, trots att jag inte var överens med John, säger Lars Calmfors.

– Vid något annat tillfälle så frågade jag henne vänligt hur det stod till. Då svarade hon väldigt förvånande att jo men det är bra, därför att John har inte bråkat med mig på ett tag.

Sveriges förre finansminister Anders Borg. Foto: Henrik Montgomery / TT
Sveriges förre finansminister Anders Borg. Foto: Henrik Montgomery / TT

Lars Calmfors var själv den förste ordföranden i finanspolitiska rådet, som bildades 2007 under den dåvarande moderate finansministern Anders Borg. När rådet lämnade sin första rapport 2008, som bedömde alliansregeringens inledande ekonomiska reformer, blev Borg rasande, enligt Calmfors.

– Då rann sinnet på honom. Så att det är väl en av de värre utskällningar som jag har fått. Det var väl så att flera av hans tjänstemän bad om ursäkt å hans vägnar, säger Lars Calmfors.

– Han tyckte att vi var orättvisa och vi var väldigt kritiska. Han tyckte att när vi sa något kritiskt så kryddade vi det med superlativer, men när vi sa något positivt så var väl liksom att ”jamen det var väl rätt så bra”.

Calmfors, som menar att rapporten var balanserad, säger att konflikten mellan honom och Anders Borg förvärrades under den efterföljande globala finanskrisen.

– Den blev väldigt onödigt personlig, det blev väldigt många onödiga personangrepp från Anders Borgs sida. Det är en sak att man kan ha olika uppfattning i sakfrågan, men jag tycker att han gick över gränsen där, säger Lars Calmfors.

Lyssna på Fredagsintervjun >

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.