Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Klassikern: The three-body problem

Illustration: André Wong
Av Ola Wong | 6 november 2020
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det har under året blivit en epidemisk spridning av topplistor på böcker att läsa i påtvingad isolering. Dessa brukar innehålla titlar som ”Pesten” av Camus eller ”Som Pesten” av Hanne-Vibeke Holst. Men handen på hjärtat: Vem vill egentligen läsa ett ord till om epidemier? Åtminstone inte jag på min fritid. Det man vill ha är en bok som säger något evigt om människan i en föränderlig värld. Utan att författaren nämner ordet R-tal. Man behöver kort sagt en klassiker, som du helst ännu inte har läst. Under fyra fredagar kommer jag att presentera en lista med lite mer okända klassiker att upptäcka. Den första är ”The Three-Body Problem av Liu Cixin.  Själv ligger jag i skrivande stund hemma i Stockholm med bekräftad covid-19 och mildare feber. Jaja, man får väl se det som ett tillfälle att läsa.

Ge oss gärna din egen klassikerlista under ”kommentera” längst ner på sidan, eller varför inte starta en bokcirkel för böckerna som rekommenderas här? Den virtuella bokklubben är trots allt en annan litterär nymodighet som fått sitt stora genomslag i år. Vi på Kvartal vill höra vad du tänker! Ta hand om er.

”The three-body problem”

Tänk dig att du är en fysiker på en topphemlig militärbas i Inre Mongoliet med uppgift att försöka skapa kontakt med utomjordiska varelser. Det är mitt under Kinas kulturrevolution och det kalla kriget. Överallt omkring dig ser du bevis på människans galenskap och irrationalitet. Utanför taggtråden hugger och bränner fanatiska partitrogna ungdomar ner urskogen. Kalhyggena blir sedan sädesfält, sedan öken. Men nu fyller skriken från fåglar med brända vingar luften. När som helst kan kärnvapenmissiler avfyras med kapacitet att förstöra jorden tio gånger om.

Läs mer Visa mindre