Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Samhälle |

Klanerna hotar framför allt kommunerna

Göteborgsförorten Hjällbo. En gängkonflikt i Göteborg har trappats upp med ett nytt inslag som oroar polisen. Flera gånger den senaste tiden har kriminella upprättat vägspärrar i Angered i nordöstra Göteborg. Maskerade, i värsta fall även beväpnade, unga personer har stoppat och kontrollerat bilar i bland annat i Hammarkullen, Lövgärdet och Hjällbo. FOTO: HANSSON KRISTER/Aftonbladet /TT

Sverige har snart nått insikten om att klanbrottsligheten kan vara systemhotande. De kriminella klanerna utgör ett hot mot enskilda individer, men också mot det svenska samhällets grundvalar – mot rättsstaten, demokratin, marknadsekonomin, välfärdsstaten och de sociala konventioner som bär upp samhället. Men framför allt kommunerna är extra utsatta, skriver Johan Tralau, professor i statskunskap vid Uppsala universitet.

Av Johan Tralau | 17 september 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
För en del var kanske nyheten att kriminella grupperingar hade satt upp vägspärrar i Göteborg en bekräftelse på det man redan visste. Denna sorts brottslighet utgår i Sverige inte bara från löst sammansatta gäng i ”utsatta områden”, utan också av nätverk som grundar sig i släktskap. I den offentliga debatten har det nu gått snabbt. Johanna Bäckström Lernebys bok Familjen har med rätta fått stor uppmärksamhet, och den vice rikspolischefen Mats Löfvings uttalanden i Ekots lördagsintervju den 5 september saknar motstycke.

Läs mer Visa mindre