Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Kinas investerar för ekonomisk dominans

Foto: Mostphotos
Av Kristina Sandklef | 5 februari 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 11 minSkärmläsarvänlig
I korthet
  • De kinesiska investeringarna i EU och Sverige har varit små, men växer snabbt.
  • I svensk debatt är kunskapen om Kinainvesteringar låg. Ofta förs gamla halvt misslyckade projekt fram som exempel, i stället för dagens stora och effektiva inköp.
  • Svenska föreställningar om Kinas näringsliv är inte sällan naiva. Kina är inte en fri marknadsekonomi, utan ett samhälle där stat och parti har starkt grepp om företagsvärlden.
  • Kinas uppköp måste ses mot bakgrund av landets ambitioner att ta ökad plats på den politiska världskartan, ekonomin är för Kina ett redskap för politiken.
Hamnplaner i Lysekil har satt de kinesiska investeringarna i Sverige i blickpunkten, liksom Geelys köp av Volvo och Nevs av Saab. Men kinesiska företagsförvärv är inte bara ekonomiskt motiverade. De är en del av Kinas strategi för att öka landets internationella inflytande och innebär växande påverkansmöjligheter i svensk politik.

Hur många känner till att samtliga SF-biografer ägs av den privatägda kinesiska multinationella jätten Dalian Wanda, via amerikanska AMC Entertainment? Att klädkedjan JC ägs av det privata kinesiska bolaget Denim Island, eller att den från början skånska livsmedelsproducenten Oatly numera har ett stort statligt kinesiskt bolag, China Resources, som delägare? Många medelstora företag inom exempelvis miljöteknik och bilindustri har också blivit uppköpta.

Läs mer Visa mindre