Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Kärvt bokslut från mannen som knäckte inflationen

När fan blir gammal så vill han höja skatterna för de rika. Vid 91 års ålder har den amerikanska före detta centralbankschefen Paul Volcker publicerat ett hårt bokslut över finansvärlden, statsfientliga miljardärer och USA:s toppuniversitet.

Av Jonas A Eriksson | 13 maj 2019
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
Profil I korthet Lästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet

/ Paul Volcker är en av arkitekterna till vår värld. På slutet på 1970-talet, som nytillträdd chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve, lyckades Volcker att med en rad tuffa styrräntehöjningar få ner inflationen från nästan 15 procent 1980 till under tre procent 1983.

/ Volckers räntehöjningar gjorde att arbetslösheten steg till över 10 procent men la också grunden till en gyllene era i amerikansk ekonomi med låga räntor och tillväxt som varar in i våra dagar.

/ Volckers brutala metoder för att bekämpa inflation bildade skola och blev kopierad av riksbankschefer runt om i världen. Också i Sverige,

/ Volckers memoarer ”Keeping at it” som publicerades i slutet av 2018 förespråkar stabila priser, sunda offentliga finanser och god styrning av offentliga verksamheter. Han vill återupprätta tron på statstjänstemän och statsapparaten.

/ Volcker vänder sig i sina memoarer mot vad han anser vara en finansvärld som saknar samhällsnytta, statsfientliga miljardärer och toppuniversitet som producerar skickliga debattörer men dåliga samhällsbyggare.

 

 

 

Säg ordet riksbankschef och tankarna går till  en äldre tjänsteman som försöker få upp inflationen till två procent (och misslyckas med det). Att det är så, och att inflationen inte är en otämjbar best som gör dina besparingar värdelösa, kan vi till stor del tacka Paul Volcker för. När hans memoarer ”Keeping at it” kom ut i slutet av 2018 skrev tidningen Financial Times ekonomiska chefskommentator Martin Wolf att Paul Volcker är ”den största mannen han har känt ”. Då syftade han inte bara på att Volcker i sin glans dagar var över två meter lång i strumplästen. I USA betraktas Volcker alltmer som en representant för en utdöende sort av lite kärva men okorrumperade tjänstemän som arbetar för samhällets bästa.

I slutet av 1970-talet, som nytillträdd chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve, lyckades Volcker att med en rad tuffa styrräntehöjningar få ner inflationen från nästan 15 procent 1980 till under 3 procent 1983. Men priset var högt.

Volckers räntehöjningar ledde till att arbetslösheten steg till över 10 procent under krisåren 1980–82. Men de lade också grunden till en gyllene era i amerikansk ekonomi som varar in i våra dagar. En period med låg inflation, god sysselsättning och hygglig ekonomisk tillväxt, där börsrekord slagits flera gånger.

Läs mer Visa mindre