Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Lyckad kancellering av Herr Allen?

Woody Allen under inspelningen av sin senaste film "Rifkin's Festival" i San Sebastián, Spanien. Foto: Mediapro

När biograferna öppnar upp efter restriktionerna är det inte alla filmer som skulle ha gått upp som nu får visas. En av dem, Rifkin’s Festival, är signerad den amerikanske regissören Woody Allen, som i kölvattnet av HBO-dokumentären Allen vs. Farrow har blivit kancellerad. Men kanske har detta inte enbart varit av ondo för Allens position i filmhistorien, tror skribenten Ludvig Köhler.

Av Ludvig Köhler | 23 juni 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på texten I korthet Stöd KvartalLästid 7 minSkärmläsarvänlig
I korthet
  • Filmvärlden brottas med den nya tiden där ingen egentligen orkar se färdigt en långfilm.
  • Kvartersbion är utbytt mot gigantiska streamingkomplex på nätet.
  • Utbudet där tenderar att präglas av filmer om kändisskap snarare än konstnärliga verk
  • Woody Allen må vara kancellerad men hans filmskatt finns kvar, även om den kan vara knepigare att få tag på.
Bioåret 2020 kom av förklarliga skäl av sig. När biograferna nu åter öppnar finns mycket att hämta igen. Men kanske har frånvaron av öppna biografer bara strött mer salt i det för filmvärlden så öppna såret: att suget efter att kliva in i biomörkret och se en aktuell film inte är värst efterlängtat. I en krönika i lokaltidningen Mitt i Södermalm sätter Henrik Lindstedt fingret på problemet. Biotorkan har släckt hans filmtörst och nu ser han mest korta klipp i telefonen. Han skriver att han blivit lat, men, med handen på hjärtat så fanns väl denna lathet hos oss redan före pandemin.

Jag har hyrt en del filmer senaste året. Av Woody Allen. Hans senaste film, Rifkin’s Festival, från 2020, är en av filmerna som nu borde få gå upp på biograferna, men det verkar bara ske i Italien och några länder till. I Sverige går den inte upp, av att döma eftersom Woody Allen har blivit kancellerad. Jag återkommer till det.

Läs mer Visa mindre