Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Kan vi lära något av Trumps ekonomiska politik?

Blåste fart på ekonomin, bland annat. Foto: Tom Brenner.

Kanske skulle även vi sansade lagomsvenska ekonomer behöva lite mer av Trumps tuta och kör-inställning? LO-ekonomen Peter Gerlach synar Donald Trumps utskällda ekonomiska politik och finner en dopad högkonjunktur som verkar ha gett positiva resultat för det stora flertalet amerikaner.

Av Peter Gerlach | 10 december 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 10 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Joe Biden vann det amerikanska presidentvalet med god marginal. Men vi var ändå många som blev chockade över Donald Trumps relativt starka valresultat. Med runt 74 miljoner röster fick Trump stöd av drygt 7 miljoner fler amerikaner än vad han fick 2016. Nästan 47 procent av väljarna ville ha fyra år till med Trump, och han fick fler röster än Biden i hälften av USA:s delstater.

Den överlägset viktigaste frågan för Trumps väljare var utvecklingen för den amerikanska ekonomin.

Trump vann framförallt höginkomsttagarnas stöd, men han fick även många röster hos den vita arbetarklassen på landsbygden. Att denna inkompetenta, ohöljt rasistiska och misogyna skojare vann ett så stort väljarstöd är på många sätt deprimerande. Men det är framför allt deprimerande om man tror att Trump fick så många röster på grund av sina personliga egenskaper. En annan förklaringsmodell är att han vann sitt stora stöd trots sin person.

Den överlägset viktigaste frågan för Trumps väljare var utvecklingen för den amerikanska ekonomin.1 Som vanligt är det alltså James Carvilles gamla slagord ”It’s the economy, stupid!” som borde vägleda ett första försök att tolka de amerikanska väljarnas prioriteringar och tankar.

Majoriteten tycker att ekonomin blev bättre

Läs mer Visa mindre