Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Kan han få humlan att flyga?

Sverige är ett högtillitssamhälle där kompromisser mellan arbetarklass och borgarklass möjliggjort välfärdsstaten – Sverige är ett land som på närmast magiskt sätt fått humlan att flyga, skriver Benjamin Kalischer Wellander. Kan Anders Tegnell få humlan att flyg, än en gång? Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige har reagerat alltför långsamt och egensinnigt på pandemin, skriver läkaren Benjamin Kalischer Wellander som vårdat covidpatienter och själv blivit en. Sverige är ett land som inte vill vara ett land utan söker sin identitet på annat håll, menar han. Här finns en högmodig vilja att gå mot strömmen även under corona: ”Detta är inte ett problem i gemene svensks ögon, utan något attraktivt och spännande.”

Av Benjamin Kalischer Wellander | 13 november 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 8 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Egentligen är det ironiskt att mitt liv skulle komma att domineras av corona. Långt innan pandemin kom till Sverige höjde jag, för den lilla publik jag då hade, rösten. Magkänsla såväl som sunt förnuft sa att pandemihotet inte togs på tillräckligt stort allvar. Man hoppades på det bästa men förberedde sig inte för det värsta.

”Som rådjur i strålkastarljus”

Medan internationella smittskyddsmyndigheter räknade med smittans ankomst betraktades risken för samhällsspridning som låg i Sverige. Viktig tid till förberedelse förlorades. När samhällsspridningen plötsligt upptäcktes stod 21 regioner och 290 kommuner som ”rådjur i strålkastarljus”. Beredskapslager fanns inte och inköpskraften för dessa splittrade aktörer var närmast obefintlig på en global bristmarknad med stenhård konkurrens. Undersköterskor på äldreboenden saknade skyddsutrustning och facket la skyddsstopp i Stockholm. Detta hävdes senare efter att arbetsmiljöverket utsatts för påtryckningar från arbetsgivarorganisationen i slutna rum, under aldrig diarieförda samtal.¹ Konsekvensen blev att omsorgspersonal hamnade i respiratorer.

Läs mer Visa mindre