Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Ingvar Kamprad satte bilden av Sverige i världen

Foto: Mostphotos
Av Dan Korn | 29 januari 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 6 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Det var många kända svenskar som en gång var medlemmar i Nysvenska rörelsen. När namnen avslöjades valde de flesta att lägga locket på och tiga. En enda gjorde tvärtom och offentliggjorde sin ursäkt. Det var Ingvar Kamprad. Rabbinen och folklivsforskaren Dan Korn skriver om entreprenören som gjorde mer positivt för Sverigebilden än hela kadrer med statsanställda kommunikatörer.

I mörker skötte Stig Aronsson i Tämmesboda sina kor. Något elektriskt ljus fanns inte på hans ålderdomliga gård, utan i stället lyste han hastigt med en ficklampa, men bara helt kort, för det var ju onödigt att slösa med batteriet. Så fort Stig fick se en bit potatis som ramlat genom krubbans spjälor och hamnat på lagårdsgolvet kröp han i mörkret fram mellan korna för att ta tillvara potatisbiten. Ofta blev han trampad av korna och därför var hans händer alltid fulla av blåmärken.

I en tid då våra politiker ängsligt övervakar att rätt sorts ”Sverigebild”sprids kan vi tänka på att Kamprad gjorde mer för den än hela kadrer med statsanställda kommunikatörer.

Stig inpräglade verkligen i mig sparsamheten in i minsta detalj, så som den praktiserades av smålänningar förr. Så ligger gården Tämmesboda också mitt i ”mörkaste Småland” i socknen Agunnaryd, som blivit sista bokstaven i firmanamnet IKEA. Denna kultur av småföretagande, där allt togs till vara, där man utnyttjade små resurser för att få något extra att leva av, har betytt mer för Sveriges företagande än aldrig så många enteprenörslyft och öronmärkta miljarder. För detta var Ingvar Kamprad, som växte upp på Älmtaryd, en dryg mil från Tämmesboda, en symbol. Och IKEA blev symbolen för Sverige över hela världen. I en tid då våra politiker ängsligt övervakar att rätt sorts ”Sverigebild” sprids kan vi tänka på att Kamprad gjorde mer för den än hela kadrer med statsanställda kommunikatörer. Även i hem på andra sidan jordklotet, där man aldrig skulle drömma om att inreda ett hem i svensk stil, finns ändå den stilen närvarande i form av en IKEA-katalog.

Läs mer Visa mindre