Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Journalist fängslad för covidbevakning i Wuhan släpps fri

En demokratiaktivist demonstrerar i Hongkong 2020 med krav på att journalisten Zhang Zhan ska släppas fri. Foto: Kin Cheung/AP

Den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan har släppts ur fängelse efter fyra år. Hon greps i februari 2020 efter att ha rapporterat om covid 19-utbrottet i Wuhan.

Av Göran Fröjdh | 23 maj 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Zhang Zhan greps och ställdes inför rätta för sin rapportering om hur covidpandemin slog till mot kinesiska Wuhan vintern 2020. Hon anklagades för att ha ”startat gräl” och ”provocerat fram problem”, vaga åtalspunkter som ofta används vid politiska rättegångar, skriver Asahi Shimbun.1

Zhang satt av hela sin strafftid och släpptes för en dryg vecka sedan. I en kort video förklarade Zhang att hon fördes till sin bror Zhang Jus hem av polisen den 13 maj. Polisen i Shanghai hade dessutom varit i kontakt med hennes tidigare advokater och lokala aktivister dagarna före frisläppandet.

– Jag vill tacka alla för deras hjälp och omtanke, sade Zhang i videon som postades i sociala medier av Jane Wang, en aktivist som drev kampanjen Free Zhang Zhan i Storbritannien och har kontakt med en av journalistens tidigare advokater.

Wang uppgav dock att Zhang fortfarande lever med begränsad frihet och är ställd under fortsatt polisövervakning, trots att hon inte längre är fängslad.

Zhang var en av de medborgarjournalister som reste till Wuhan efter att regeringen stängt ner staden i februari 2020 under de första dagarna av pandemin. Hon dokumenterade livet i staden och skräcken för det nya coronaviruset. Även andra journalister, som Fang Bin, dömdes till fängelse för att ha publicerat filmer från överfulla sjukhus i staden. Fang släpptes i april 2023.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.asahi.com/ajw/articles/15276063

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.