Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Politik |

Vem har rätt om ”importerade värderingar” – Annie eller Jimmie?

Vem har rätt om "importerade värderingar" – Annie eller Jimmie? Foto: TT.

Även om data saknas för de senaste åren tyder mycket på att Jimmie Åkesson har rätt i sak när han talar om ”importerade värderingar” vad gäller mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Kvinnor med utländsk bakgrund löper också betydligt större risk att dödas. Frilansjournalisten Per-Axel Janzon söker fakta om det dödliga våldet mot kvinnor.

Av Per-Axel Janzon | 18 maj 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 9 min
I korthet
På kort tid, bara några veckor, dödas fem kvinnor av en man som de hade, eller hade haft, en nära relation med. Under Agendas partiledardebatt den 2 maj blir det dödliga våldet mot kvinnor en given utgångspunkt för en av debattrundorna. Alla partiledare tycks eniga om att sunkiga och destruktiva mansnormer, allt från tafsande till kvinnomisshandel och våldtäkter, på något sätt ligger bakom det dödliga våldet. Men när Jimmie Åkesson (SD) börjar tala om att även hederskultur, hedersförtryck och ”importerade medeltida värderingar” har betydelse så brister enigheten. Annie Lööf (C) blir så upprörd att det känns rakt genom tv-rutan. Hon säger att hon föraktar Åkesson för hans uttalande och att han ”kränker de barn som ser sina mammor mördas i hemmet.”

Så vem har rätt, Annie eller Jimmie? Finns det några ”importerade värderingar” som gör att vissa män slår ihjäl sin partner?

Svårfångad problematik

Kriminalstatistiken innehåller inte några uppgifter om gärningsmännens födelseland. Och givetvis inte om vilka värderingar en förövare hade när han begick sitt brott. Men forskningen då? Det handlar ju om drygt femton fall per år, så det borde väl vara lätt för en kriminolog att ta reda på hur många av gärningsmännen som är födda i länder med uttalat patriarkala värderingar och inslag av hederskultur. Men så enkelt är det inte. Ingen har på senare år tittat på just den aspekten på ett systematiskt sätt. De senaste data vi har är åtta år gamla. Vi vet faktiskt inte säkert om Åkesson pratar i nattmössan eller om han är en sanningssägare, men mycket talar för det senare.

Läs mer Visa mindre