Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
I Japans tidigare civillag var skilda föräldrar tvungna att förhandla om vem som skulle ha vårdnaden om det gemensamma barnet. Kritiker menar att detta orsakar psykisk skada för barnet, och hindrar den andra föräldern från att vara delaktig i barnets uppväxt. Nu har Japan antagit en ny lag som tillåter skilda par att dela på vårdnaden, rapporterar The Guardian.1
Lagförslaget antogs av det japanska parlamentet i går och är den första förändringen i vårdnadslagarna på mer än sju decennier. Enligt den japanska nyhetsbyrån Kyodo kommer lagen att träda i kraft 2026, men kommer att tillämpas retroaktivt för de föräldrar som redan har skilt sig. En statlig undersökning från 2021 visar att ett av tre barn med skilda föräldrar uppger att de förlorar kontakten med föräldern som inte har vårdnaden.
– Även efter skilsmässa är det viktigt för både mammor och pappor att förbli involverade och ansvariga för att uppfostra sina barn, sa justitieministern Ryuji Koizumi till parlamentet förra månaden.
Kritik mot enskild vårdnad
Japanska skilda föräldrar har kritiserat den tidigare lagen om enskild vårdnad. Även utländska medborgare har kritiserat svårigheten att upprätthålla relationen till sitt barn när deras tidigare partner har bosatt sig i Japan och nekat kontakt med barnet.
Noter
- https://www.theguardian.com/world/2024/apr/17/japan-divorced-parents-custody-children-rule-law-change
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt